Hlavní obsah

Ptáci v okolí Černobylu mají menší mozky

Ptáci, kteří žijí v okolí někdejší jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině, mají menší mozky než opeřenci vyskytující se jinde. Vědci to spojují s přetrvávající radiací.

Foto: pro Novinky Alena Pecháčková, Novinky

Vražedný 4. blok elektrárny, jenž roku 1986 explodoval.

Článek

Ke zjištění dospěl tým vědců z Norska, Francie a USA. O výsledcích výzkumu informoval v žurnálu PloS One. Výzkumníci porovnávali 550 ptáků patřících k 48 druhům, které v osmi lesních lokalitách v oblasti žijí. Zjistili, že tamní ptáci mají o pět procent menší mozky než ptáci žijící jinde.

Velikost mozku byla výrazně menší u mladších jedinců, obzvláště těch do jednoho roku věku. To naznačuje, že možná spousta ptačích embryí se kvůli nerozvinutému mozku nevyvinula vůbec.

Vystresovaní ptáci jsou schopni změnit velikost některých svých orgánů, aby se vypořádali s těžkými životními podmínkami. Například stěhovaví ptáci jsou schopni zmenšit některé orgány, aby ušetřili energii. Mozek je ale posledním orgánem, který byl „obětován“, uvedli vědci. Je tedy podle nich na místě se ptát, zda radiace v okolí Černobylu neměla na ostatní orgány ptáků ještě horší dopad.

Není jasné, jaký mechanismus způsobuje zmenšování mozku ptáků, ale příčinou může být nedostatek antioxidantů v těle, která zvířata kvůli radiaci ve svém okolí aktivují. Jinými příčinami mohou být genetická porucha v důsledku radiace, anebo zmenšování mozku v důsledku úbytku bezobratlých živočichů v okolí, kterými se ptáci živí.

Reaktor jaderné elektrárny Černobyl vybuchl v dubnu 1986 a radioaktivní spad zaznamenala téměř každá země na severní polokouli. Loni výzkumníci zjistili, že v okolí zapečetěné elektrárny stále klesá počet savců a ubývá i druhů bezobratlých či hmyzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám