Hlavní obsah

Prvním kolem výběru astronautů Evropské kosmické agentury prošlo 1400 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bezmála 1400 uchazečů o pozici astronauta Evropské kosmické agentury (ESA) prošlo přes úvodní fázi nového výběrového řízení. Ve druhém kole je čekají psychologické i koordinační testy, uvedla v úterý agentura v tiskové zprávě. Zda jsou mezi postupujícími i Češi nebo Slováci, nebylo ihned jasné.

Foto: Reuters

Vítání nové posádky astronautů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ilustrační snímek z loňského roku

Článek

Do konkurzu se v první polovině loňského roku přihlásilo na 23 tisíc lidí, včetně více než 200 kandidátů s fyzickým postižením. Mezi 1391 uchazeči, kteří jsou nyní pozváni na úvodní zkoušky, je pak 29 potenciálních „paraastronautů”.

Zbylých 1362 kandidátů tvoří ze 61 procent muži a ze 39 procent ženy.

Rozdělení postupujících podle státní příslušnosti zatím ESA nemá připravené, uvedla mluvčí agentury v odpovědi na dotaz.

ISS by mohla fungovat až do roku 2030

Věda a školy

Loni v červnu ESA po ukončení přihlašovacího období oznámila, že o práci astronauta se uchází i 165 mužů a 37 žen z Česka. Agentura hledá čtyři až šest stálých astronautů a dalších 20 záložníků.

„Kvalita kandidátů na nás udělala velký dojem,” prohlásil šéf oddělení kosmické medicíny v ESA Guillaume Weerts, který prostřednictvím tiskové zprávy poděkoval všem, kdo se do konkurzu přihlásili.

Nová sestava známá do konce roku

Počet přihlášek byl zhruba 2,5krát vyšší než při posledním náboru v roce 2008. Nové výběrové řízení se skládá celkem ze šesti kol a očekává se, že nová sestava evropských astronautů bude známa ke konci roku.

Řasy pro kosmonauty testují vědci ve stratosféře

Domácí

Nejprve však zbývajících 1391 kandidátů čekají „kognitivní, technické, motoricky koordinační a osobnostní testy”. V dalších fázích pak přijdou „psychologické rozhovory”, skupinové aktivity a zdravotní evaluace, uvádí ESA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám