Hlavní obsah

První oblet Země bez kapky paliva: letadlo na solární pohon odstartovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 vzlétl v pondělí ráno z Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, aby se pokusil o první cestu kolem světa bez kapky paliva. Oznámila to agentura AP. Cesta, při které stroj překoná Atlantik i Pacifik, má trvat pět měsíců, z toho vlastní let zabere 25 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 odstartoval z letiště v Abú Zabí Video: Reuters

 
Článek

Solar Impulse 2 odstartoval v 7:12 hod. místního času (4:12 EČ). Zamířil směrem na Maskat v Ománu, což je nejkratší část celé cesty, která potrvá asi deset hodin.

V kabině jednomístného stroje seděl pilot a podnikatel André Borschberg, který se bude v řízení střídat při mezipřistáních se svým partnerem, psychiatrem Bertrandem Piccardem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Solar Impulse 2 se připravuje na start.

Trasa je rozdělena do 12 etap, vede přes Indii, Barmu Čínu a USA a překonává vzdálenost 35 000 kilometrů. Stroj poletí průměrnou rychlostí mezi 50 a 100 kilometry za hodinu v maximální výšce 8500 metrů. Do Abú Zabí by se měl vrátit ke konci července nebo počátkem srpna.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Solar Impulse 2 vzlétá z Abú Zabí

Stroj je vylepšenou verzí letadla Solar Impulse 1, které oba průkopníci létání na sluneční energii vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a USA a dosáhli s ním řady rekordů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Letoun, který pohánějí čtyři elektromotory, má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil. Kabina je malá, má jen 3,8 krychlového metru, uvedla BBC.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Solar Impulse 2 těsně po startu

Vylepšená verze má 17 248 fotovoltaických článků, které nabíjejí lithiové baterie. Bez nich by stroj nebyl schopen letět v noci, což je nezbytné při přeletech obou oceánů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Solar Impulse 2 po vzletu z Abú Zabí

Celý podnik podle obou Švýcarů zajišťuje 130 lidí. Z nich 65 bude s oběma letci cestovat kolem světa a zajišťovat logistiku, zbylých 65 bude v Monaku v kontrolním středisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám