Hlavní obsah

Přírodovědci našli na Hodonínsku údajně vyhynulého brouka dřepčíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodovědci našli loni v ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku druh brouka z rodu dřepčíků, kterého v Česku považovali za vyhynulého. Dřepčíka Longitarsus substriatus u nás pozorovali po více než 30 letech. V tiskové zprávě to uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO) s tím, že v oblasti vědci našli i další vzácné druhy bezobratlých a 162 druhů ptáků včetně kriticky ohrožených.

Foto: Lech Borowiec

Dřepčík Longitarsus substriatus byl v ČR v ptačím parku Kosteliska nalezen po více než 30 letech. Žije na vlhkomilných hluchavkovitých rostlinách.

Článek

Jihomoravská pobočka ČSO spravuje mokřadní území v nivě říčky Kyjovky právě od loňského roku. Vytváří tu ptačí park Kosteliska se stezkami a v budoucnu i pozorovatelnami pro veřejnost. Kromě ptáků se na Kosteliskách daří i hmyzu.

Téměř stovka ohrožených hmyzích druhů

Entomologové z východomoravské pobočky České společnosti entomologické tam nalezli hned 99 ohrožených druhů, které jsou zařazeny do tzv. Červeného seznamu bezobratlých. Z toho byly dva kriticky ohrožené, a jeden druh brouka dřepčíka (Longitarsus substriatus) byl považován dokonce za regionálně vyhynulý v rámci ČR.

Foto: Filip Trnka

Rýhonosec (Lixus neglectus) je vzácný druh z písčin, který žije pouze v ČR, na Slovensku a v Rakousku.

Zajímavý byl i nález rýhonosce (Lixus neglectus), vzácného a ohroženého druhu žijícího v písčinách. Jde o endemit střední Evropy, který žije jen v ČR, na Slovensku a v Rakousku v širší oblasti soutoku řek Moravy a Dyje. Donedávna byl v Česku taktéž považován za vyhynulého.

V lesích jižní Moravy je více housenek než v tropech, zjistili biologové

Věda a školy

„Takovou pestrou škálu biotopů na tak malém prostoru lze v dnešní době nalézt jen velmi vzácně,” uvedl Ondřej Konvička z Východomoravské pobočky České společnosti entomologické.

Foto: Česká společnost ornitologická

Ptačí park Kosteliska u Dubňan

Vzácné ptactvo

Ornitologové dále v oblasti pozorovali 162 ptačích druhů, z toho polovina tam hnízdila či se o to alespoň pokoušela.

K vzácným druhům hnízdícím v roce 2020 v ptačím parku Kosteliska patří například bukač velký, bukáček malý, moudivláček lužní či čejka chocholatá. Tři mláďata tu vyvedl i kriticky ohrožený vodouš rudonohý. Nocovalo tam i devět kormoránů malých a jeden pár dudka chocholatého zde zřejmě i hnízdil.

Foto: Ondřej Ryška

Ornitologové pozorovali na Kosteliskách jeden pár dudka chocholatého. Je pravděpodobné, že tu hnízdil.

A kupříkladu rybák černozobý v loňském roce v tuzemsku ani jinde pozorován nebyl. Rybák, který v létě zahnízdil na Lipně, byl rybák obecný.

Foto: Ondřej Ryška

Ornitologové pozorovali rybáka černozobého v roce 2020 v ČR pouze na jediném místě: v Ptačím parku Kosteliska.

Tůně, mokřady a rozlivy (rozlivy vody v krajině vznikají, když při vysokých průtocích dojde k vybřežení vody z koryta vodního toku a zaplavení ploch v přilehlé nivě, příp. též vzdálenějších míst - pozn. red.) slouží ptákům také jako významné loviště.

„V létě sem za potravou zalétaly dvě stovky rorýsů obecných, pozorovali jsme tu také 120 vlh pestrých, 250 břehulí říčních a 1500 vlaštovek obecných, které tu i nocovaly v rákosí,“ sdělil Gašpar Čamlík z Jihomoravské pobočky ČSO.

Na Lipně zahnízdil ohrožený rybák, přilákaly ho plovoucí ostrovy

Věda a školy

Odborníci předpokládají, že díky správné péči se počet druhů ještě navýší. „Ještě předloni bylo území neprostupnou džunglí zarostlou invazními druhy rostlin. Loni jsme kosením, vyřezáváním dřevin a pastvou ovcí začali vytvářet vhodné podmínky pro mokřadní, vodní i luční ptáky. Ochranou přirozených mokřadů, vytvářením nových tůní a obnovou tradičního hospodaření se původně nehostinné území postupně mění v mokřadní ráj pro ptáky a další živočichy,” doplnil Čamlík.

Foto: Ondřej Ryška

Loni v srpnu nocovalo na Kosteliskách devět kormoránů malých. Jedná se o nejvyšší zjištěný počet tohoto druhu v ČR v roce 2020.

Ptačí park Kosteliska leží v nivě říčky Kyjovky v blízkosti ornitologicky atraktivních Mutěnických rybníků. Území spravuje Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické. Díky podpoře veřejnosti se loni společnosti v lokalitě podařilo vykoupit 2,7 hektaru pozemků a dalších více než pět hektarů je v jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám