Hlavní obsah

Před půlstoletím vyrazila loď Apollo poprvé do vesmíru. Zatím bez posádky

Mys Canaveral (USA)/Praha

Vesmírný program Apollo postihla v lednu 1967 tragédie, na startovací rampě totiž zahynula během testu trojice astronautů. Poté musel americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) změnit harmonogram, na oběžnou dráhu se tak první loď Apollo vypravila až 9. listopadu 1967. Koráb nesl pořadové číslo čtyři a na palubě neměl, jako i následující mise pět a šest, lidskou posádku.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Země, pořízený automatickou kamerou na palubě Apolla 4

Článek

Inženýři chtěli pečlivě ověřit spolehlivost nosné rakety Saturn 5 i tepelný štít kosmické lodě Apollo 4 při vstupu do atmosféry druhou kosmickou rychlostí.

Loď přistála po osmi hodinách a 37 minutách letu s pomocí tří padáků na hladině Tichého oceánu necelých 10 kilometrů od čekající letadlové lodě Bennington. Tam byla posléze dopravena.

Let agentura NASA vyhodnotila jako velice úspěšný.

Postupné kroky na Měsíc

První pilotovaná loď Apollo 7, která uskutečnila 163 obletů Země, se do vesmíru dostala o necelý rok později, 11. října 1968.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Saturn 5 s lodí Apollo 4

Důležitý krok k cestě na Měsíc pak podniklo Apollo 8, které se v prosinci 1968 jako první dostalo na oběžnou dráhu Měsíce. Frank Borman, William Anders a James Lovell jako první na světě spatřili na vlastní oči odvrácenou stranu zemského satelitu.

Po misích Apolla 9 a 10 v březnu a květnu 1969 odstartovalo 16. července téhož roku z Floridy Apollo 11. O pět dní později už dva ze tří členů jeho posádky Neil Armstrong a Edwin Aldrin kráčeli po Měsíci.

Celkem se v letech 1969 až 1972 na přirozenou družici Země podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu. A to i navzdory zmíněné počáteční tragédii z ledna 1967. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám