Hlavní obsah

Před pěti lety byl Krtek v kosmu. Americký astronaut plánuje další projekt pro ČR

– Praha
Novinky,

Přesně před pěti lety, 16. května 2011, odstartoval plyšový Krtek astronaut na palubě raketoplánu Endeavour svou cestu do kosmu. Americký astronaut Andrew Feustel již dříve dostal do vesmíru vydání Nerudových Písní kosmických, na rok 2018 plánuje další let. Jak zaznělo na pondělním setkání na půdě Akademie věd s jeho manželkou Indirou a syny Arim a Adenem, opět půjde o spolupráci s Českou republikou.

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin AV ČR

Indira Feustelová, manželka astronauta Andrewa, se syny a Krtkem. Vlevo Milan Halousek z České kosmické kanceláře, vpravo Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Článek

Indira Feustelová, jejíž matka pocházela ze Znojma, aktuálně završila kurz češtiny. „Máme páté výročí mise STS-134, kde můj manžel strávil 15 dní ve vesmíru s Krtečkem,“ uvedla s tím, že z možnosti takový projekt sdílet s českou veřejností byli nadšeni.

Neruda, Krtek a zájem o vesmír

Milan Halousek z České kosmické kanceláře připomněl, že první misi spjatou s ČR podnikl Feustel v květnu roku 2009. Při tehdejší květnové misi raketoplánu Atlantis k Hubbleovu teleskopu měl s sebou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické spolu s českou vlajkou. Splnil tak sen básníka, který si přál, aby se sbírka podívala až ke hvězdám.

Mise a zároveň i poslední let raketoplánu Endeavour se uskutečnila mezi 16. květnem a 1. červnem roku 2011. Cílem bylo hledání temné hmoty ve vesmíru. Na palubě byl s Andrewem Feustelem právě český Krtek Zdeňka Milera.

Foto: Akademie věd ČR

Americký astronaut Andrew Feustel s Krtečkem

„Díky tomu děláme také vzdělávací programy pro školy,“ řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Krtek je podle něj jednak symbolem, jednak vhodným prostředkem, jak přitáhnout zájem nejen dětí o vesmír. Pochopitelně toto funguje především v českém kontextu.

Udržitelnost projektu

„Pro děti to má také pak jiný význam, když mohou držet v ruce svou oblíbenou postavičku, kterou měl v ruce i americký astronaut,“ dodal.

Nejdůležitější však je, že po jistém opadnutí zájmu o vesmírné objevy, ať už kvůli celkovému technologickému rozmachu, nebo zastavení těžkého soupeření mezi Východem a Západem, se i díky Krtkovi alespoň v Česku daří udržovat zájem o projekt Do kosmu s Krtkem i po pěti letech.

„NASA zveřejní oficiální zprávu později, ale můžeme již informovat, že Andrew Feustel má v roce 2018 strávit půl roku na Mezinárodní kosmické stanici, tedy 400 kilometrů nad našimi hlavami,“ sdělil Halousek. Je tedy dostatek času na přípravu návrhů, jak danou misi opět spojit s ČR.

Feustel bude z kosmu emailovat

Připomněl, že půjde o něco jiného než čtrnáctidenní let. Nyní je astronaut v tréninkovém programu. Během onoho půl roku bude mít čas i na komunikaci s „pozemšťany“.

„Pro děti bude naprosto skvělé, když jim astronaut vymyslí nějaký úkol z vesmíru a pak jim odpoví,“ věří Miroslav Konvalina ze společnosti Newton Media, bývalý ředitel Amerického centra.

Indira Feustelová doplnila, že se tu všichni cítí jako rodina, užila si zdejší delší pobyt včetně návštěv u příbuzných a jazykového kurzu na Univerzitě Karlově. O něm uvažuje i její syn Aden. Nadšená je rovněž z tuzemské kuchyně. „Sním všechno!“ pohotově reagovala na dotaz.

Reklama

Související články

Krtek v Drážďanech

Dirigent Johannes Wulff-Woesten spolu se Saským státním orchestrem uspořádali v neděli koncert ve Státní opeře Semperoper v Drážďanech.

Výběr článků

Načítám