Hlavní obsah

Před 55 lety obletěl Zemi první Američan, John Glenn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Astronaut John Glenn se 20. února 1962 stal prvním Američanem, který se dostal na oběžnou dráhu Země. Do vesmíru se sice už dříve podívali jeho krajané Alan Shepard a Virgil Grissom, jejich let probíhal po balistické dráze. Až Glennův let na palubě lodi Friendship 7 se vyrovnal výkonu sovětského kosmonauta Jurije Gagarina, který Zemi obletěl již 12. dubna 1961.

Foto: ČTK/AP

John Glenn nastupující do modulu Friendship 7 v únoru 1962

Článek

Tehdy čtyřicetiletý Glenn byl nejstarším ze skupiny astronautů, kteří se v rámci projektu Mercury připravovali na cestu do vesmíru. Onoho památného únorového dne během necelých pěti hodin třikrát oblétl Zemi a přes technické problémy – neplánovaně musel řídit loď ručně – bezpečně přistál v Atlantiku u Bahamských ostrovů.

Foto: ČTK/AP

Glenn ještě nějakou dobu působil v NASA, z aktivní služby odešel v roce 1965 a následně zamířil do soukromého sektoru.

Do kosmu v rekordních 77 letech

Působil ve vrcholných manažerských funkcích a postupně si začal budovat politickou kariéru. Senátorem se stal v roce 1974, jeho kariéra v senátu trvala až do roku 1999. V říjnu 1998 se John Glenn podruhé výrazně zapsal do historie kosmických letů.

Foto: Profimedia.cz

Na palubě raketoplánu Discovery zavítal do vesmíru ještě jednou...

Na palubě raketoplánu Discovery zavítal do vesmíru ještě jednou, a to v rekordních 77 letech. Svou vysoce sledovanou misí pomohl oživit zájem Američanů o kosmické lety.

Glenn zemřel 8. prosince 2016 ve věku 95 let. [celá zpráva]

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Bývalý americký astronaut a senátor John Glenn

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám