Hlavní obsah

Praha se pro studenty na 5 dní stane sídlem OSN

Novinky, pro

Praha se od 11. do 15. ledna stane dějištěm 4. výroční konference PRAMUN (PRAgue Model of United Nations). V jejím rámci bude 215 středoškolských studentů z celého světa v jednotlivých komisích diskutovat o tématech, která se aktuálně řeší v Organizaci spojených národů – mimo jiné o lidských právech, ekonomické pomoci zemím třetího světa, finanční pomoci při přírodních katastrofách, životním prostředí, problémech uprchlíků, odzbrojení či boji proti drogám.

Foto: archiv Právo

PRAMUN 2011

Článek

Českou republiku zastupují studenti čtyř pražských gymnázií: Gymnázia Jana Nerudy (GJN), které je i spoluorganizátorem a garantem konference, Gymnázia Omská, Gymnázia Arabská a English International School of Prague. Jednacím jazykem je angličtina.

Simulace jsou ve světě populární

Simulace modelu Spojených národů pro středoškoláky formou pravidelných konferencí je velmi populární po celém světě. V Evropě se koná mimo jiné v Londýně, Haagu, Paříži, Petrohradu či Bratislavě. Studenti GJN se v listopadu 2011 zúčastnili konference THSMUN na Tustin High School v Kalifornii; ti budou tvořit i jádro týmu pro pražskou konferenci PRAMUN.

Praha se stane jejím dějištěm již počtvrté. V loňském roce přijelo do hlavního města na 150 delegátů z mnoha zemí (např. USA, Německo, Švýcarsko, Rusko, Turecko, Saudská Arábie, Uganda, Kamerun).

Konferenci PRAMUN ve spolupráci se společností Firebird Fine Arts Tours pořádá pražské Gymnázium Jana Nerudy (GJN) v Hellichově ulici, které je také garantem akce. GJN patří k nejlepším středním školám v České republice. Ve výsledcích loňských státních maturit, zveřejněných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, se umístilo v rámci České republiky na druhém místě hned za pražským Prvním obnoveným reálným gymnáziem (PORG). Stalo se tak nejlepším tuzemským veřejným gymnáziem.

Připravují se již od září

Čeští studenti se na PRAMUN připravují již od září 2011 formou přípravných debat a seminářů. Aby se konference co nejvíce podobala skutečným zasedáním OSN, reprezentuje každý účastník jednu zemi, kterou dostane přidělenu o několik týdnů dříve, aby se na PRAMUN a postoje „své“ země k dané problematice mohl co nejlépe připravit.

Témata k diskusi se každý rok mění; i členství v příslušné komisi dostanou studenti předem. Debaty v jednotlivých komisích řídí předem určený „Chair“ – předseda komise.

„PRAMUN je pro studenty vynikající příležitostí k poznání, jak OSN funguje v praxi. Účastníci konference se naučí například znát pravidla, podle nichž se řídí zasedání OSN, debatovat nad aktuálními celospolečenskými tématy v jednotlivých komisích a psát návrhy a rezoluce,“ uvedla Renáta Rejmíšová, vedoucí sekce anglického jazyka GJN a garant PRAMUNu 2012.

To však podle názoru mnoha delegátů není to hlavní. Tím podstatným je možnost, že se mohou setkat s vrstevníky z celého světa, sdílet s nimi své myšlenky a diskutovat o nich, dále je rozvíjet, snažit se dospět ke vzájemné dohodě – a v neposlední řadě si při tom vylepšovat angličtinu. Na konferencích PRAMUNu často vznikají přátelství, která přetrvávají mnoho let. Konference vyvrcholí závěrečným ceremoniálem v Lichtenštejnském paláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám