Hlavní obsah

Povrch Měsíce je jako ementál. Úchvatná vizualizace NASA vysvětluje proč

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vydal tento týden zajímavou animaci, která přibližuje průběh utváření podoby Měsíce od úsvitu jeho historie až do stavu, v jakém ho vídáme na obloze dnes. Video bylo zveřejněno k oslavě tisícího dne provozu sondy LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter).

Povrch Měsíce je jako ementál. Úchvatná vizualizace NASA vysvětluje proč

 
Článek

"Z roku na rok se Měsíc nemění," komentuje NASA nové video. "Krátery a další útvary se zdají jako trvalé součásti jeho povrchu, ale ne vždy tomu tak bylo. Díky sondě LRO máme nyní lepší možnost představit si minulost Měsíce."

Animace ukazuje vznik Měsíce před více než 4,5 miliardy let. Zobrazuje bombardování asteroidy, které daly vzniknout typickým paprsčitým kráterům. Vidět je dokonce také vznik nejznámějšího Aitkenova kráteru na lunárním jižním pólu.

Lunar Reconnaissance Orbiter je nejlépe vybavenou sondou, která se k Měsíci vydala od 70. let dvacátého století. Odstartovala 18. června 2009 a na oběžnou dráhu kolem Měsíce byla navedena 23. června 2009. Jejím hlavním úkolem je prozkoumat měsíční povrch a vytipovat vhodné lokality pro přistání budoucích astronautů a najít případné zdroje vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám