Hlavní obsah

Potápění říčních delt ohrožuje půl miliardy lidí, varují vědci

Novinky, pst

Říční delty patří po celém světě k nejúrodnějším a zároveň nejhustěji osídleným oblastem světa. Nová mezinárodní studie však varuje, že tyto specifické oblasti, kde žije téměř půl miliardy lidí, ohrožuje postupné potápění. Kombinace různých faktorů, které zahrnují stoupání hladiny moře, intenzivní zemědělství, rostoucí urbanizaci i ubývání sedimentů zvyšují riziko ničivých následků přírodních živlů.

Foto: Lee Celano , Reuters

Nízko položené části New Orleans skončily v roce 2005 pod vodou.

Článek

Modelovým příkladem by mohly být podle serveru Live Science hrozivé následky hurikánu Katrina na jihu Spojených států v roce 2005, kdy se oblast New Orleans ocitla pod vodou a zahynulo půldruhého tisíce lidí. Hurikán jen podtrhl dlouhodobý problém, který je podobný ve všech deltách v Americe nebo Asii.

Intenzivní využívání říčních toků je kromě odvádění vody kvůli zavlažování spojeno i s regulací toků a budováním přehrad. Ty kromě samotné vody zadržují i sedimenty, které sebou řeka do delty běžně přinášela.

Studie, která vznikla pod vedením profesora Jamese Syvitského na Coloradské univerzitě v Boulderu, upozorňuje, že se 24 z celkem 33 velkých říčních delt po celém světě pozvolna potápí. Navíc většina z těchto oblastí (85 procent) čelilo v posledních letech ničivým povodním.

Delty řek jako je barmská Íravádí, nebo bangladéšská delta Gangy a Brahmaputry patří k nejhůře postiženým oblastem. Tajfuny sužují i ústí Mekongu ve Vietnamu a Perlové řeky v Číně.

Situace v oblasti delt se pak podle Syvitského může rychle zhoršit už do konce tohoto století. Podle projekcí, které počítají se zvýšením hladiny moře o necelého půl metru do konce století (což předpověděl Mezinárodní klimatický model v roce 2007) se záplavy zhorší o 50 procent.

"Chtěli jsme ukázat, že světové nížinné delty čelí vzrůstajícímu riziku záplav, ať již je přinášejí rozvodněné řeky nebo bouře z oceánu,“ řekl jeden ze spoluautorů studie Albert Kettner, který zdůraznil, že příčiny jsou komplexnější než prosté stoupání hladiny světového oceánu.

Vědci s odvoláním na satelitní snímkování a meteorologická data tvrdí, že se situace postupně zhoršovala a výrazněji se klesání delt projevilo ve srovnání současného stavu s historickými mapami, z nichž některé pocházely až z 18. století.

„Hurikán Katrina byl možná nejlepší příklad především pro Spojené státy, ale záplavy v asijských deltách v Barmě, Indii a Bangladéši si nedávno vyžádaly tisíce obětí,“ zdůraznila Irina Overeem, další spoluautorka studie uveřejněné v časopise Nature Geoscience.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám