Hlavní obsah

Podíl na zisku technologických inkubátorů má připadnout Seed fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jihomoravské inovační centrum (JIC) v Brně chce mít přímý podíl na zisku malých inovativních firem, které sídlí v jeho takzvaných technologických inkubátorech. Připravuje proto založení speciálního Seed fondu, který umožní získat opci na podíl na základním jmění firmy. Uvedla to marketingová manažerka JIC Lucie Kanioková. V případě úspěchu začínající firmy by tak mohlo JIC získat zpět peníze vynaložené na počátky firmy.

Článek

Seed fond je podle Kaniokové ve světě běžný způsob podpory začínajících inovativních firem. "Podstatou funkce je poskytnutí veřejných finančních prostředků inovativní firmě formou vkladu do základního jmění, a to ve velmi časné fázi rozvoje firmy," uvedla Kanioková.

V začátcích je totiž pro firmu velmi obtížné získat jiné zdroje, například soukromé investice. "S poskytnutím podpory Seed fondu plánujeme v budoucnu spojit postoupení opce na podíl v podpořené firmě," podotkla. Hodnota opce bude ovlivněna mimo jiné hodnotou podpořené firmy, což v případě úspěchu firmy umožní JIC se podílet na vytvořené hodnotě například odprodejem opce zpět podpořené firmě. "V současné době je koncept opce na obchodní podíl podpořené firmy v testovací fázi a pracujeme na dvou pilotních projektech," dodala.

Podporují i studenty s nápady

JIC podporuje inovativní firmy, vědu a výzkum i studenty s nápady. Začínajícím firmám nabízí čtyři základní věci - prostory, finance, kontakty a poradenství. Nyní funguje na modelu, který je více sociálně laděný. Návratnost investice je v tomto případě nepřímá v podobě zaměstnanosti kvalifikovaných a nadějných lidí a daní, které malé inovativní firmy v místě svého sídla platí. Druhý model, na který chce JIC přejít, je více komerční a využívají ho některá podobná centra v zahraničí.

JIC založil Jihomoravský kraj, který za prvních šest let do agentury vložil asi půl miliardy korun. JIC vzniklo jako zájmové sdružení právnických osob, členy jsou kromě kraje také město Brno a tamní vysoké školy.

Obrat malých brněnských inovativních firem, které sídlí v technologických inkubátorech, předloni stoupl o tři čtvrtiny na 350 milionů korun. Údaje za loňský rok dosud nemá JIC k dispozici. Předloni v inkubátorech sídlilo 30 firem. Firmy z inkubátorů dosud zaměstnaly přes 300 lidí. Firmy, které v JIC působí nebo působily, mají zaregistrovány desítky patentů, užitných a průmyslových vzorů a ochranných známek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám