Hlavní obsah

Pod Vesuvem objevili kostru muže prchajícího před erupcí. Měl u sebe prstýnek

Italští archeologové ukázali první záběry kostry muže, který se po explozi sopky Vesuv v roce 79 n. l. doslova upekl zaživa v jedovatých plynech. Zajímavostí je, že v posledních chvílích života měl u sebe tento Říman koženou brašnu či pytlík. Informoval o tom deník The New York Times s tím, že jeho pozůstatky byly nalezeny v místech, kde se dříve rozkládalo město Herculaneum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Herculaneu kostru muže prchajícího před výbuchem VesuvuVideo: Reuters

 
Článek

Jde o kosterní pozůstatky „posledního uprchlíka“, který podle serveru The Daily Mail zemřel „strašlivou smrtí v oblaku toxického plynu o teplotě přes 500 °C“ v roce 79 našeho letopočtu, kdy k dané sopečné erupci došlo.

Jak zjistil předběžný průzkum –⁠ než dojde k podrobnějšímu antropologickému bádání –⁠ tak brašna obsahovala dřevěnou krabičku, rovněž se v ní našel i malý bronzový prsten.

„Z jeho kostí můžeme zjistit mnoho věcí: jeho přesný věk, jaké zaměstnání mohl vykonávat nebo zda měl nějaké nemoci,” cituje The New York Times vedoucího archeologa Domenica Camarda.

Erupce Vesuvu proměnila mužův mozek ve sklo

Věda a školy

Lidská kostra byla nalezena během archeologických vykopávek v Herculaneu, které se nachází na úpatí Vesuvu v dnešním městě Ercolano v jižní Itálii. Podle agentury Reuters se předpokládá, že šlo v době úmrtí o muže ve věku 40-45 let, který zemřel při útěku před erupcí Vesuvu.

Oběť podle vědců zahynula jen pár kroků od moře, když se snažila uprchnout před spalujícím magmatem a oblakem popela a toxického plynu, který vytryskl z vulkánu.

Při dřívějších vykopávkách byly u břehu moře nalezeny stovky koster lidí, což ukázalo, že pravděpodobně doufali v záchranu a čekali tam na ni.

Mimořádně zachovalé ostatky a místnost pro otroky

Na pohřebišti starověkého města Pompeje se zase nedávno našly částečně mumifikované pozůstatky, které jsou podle vedení tamního archeologického parku jedny z nejzachovalejších nalezených na tomto místě.

Pompeje odhalily své další tajemství: Mimořádně zachovalé ostatky v hrobce s řeckým nápisem

Věda a školy

Ostatky asi šedesátiletého muže našli archeologové v hrobce pocházející z posledních desetiletí před erupcí vulkánu. Podle dosavadních poznatků se přitom v té době dospělí obvykle nepohřbívali, prováděly se kremace. Nález je unikátní i proto, že na hrobce byl nápis v řečtině, který zmiňuje divadelní představení v Pompejích.

V listopadu navíc italští archeologové našli ve vile poblíž Pompejí dochovanou místnost, která s největší pravděpodobností sloužila otrokům. Nález pomáhá objasnit životní podmínky, v nichž otroci ve starém Římě žili.

Archeologové odhalili u Pompejí dochovanou místnost pro otroky

Věda a školy

Místnost byla pohřbena pod popelem Vesuvu, jehož výbuch v roce 79 n. l. zasypal Pompeje a např. právě i zmíněné město Herculaneum.

Reklama

Související články

Urychlovač přečte svitky od Vesuvu

Rozluštit zuhelnatělé a spečené svitky z Herkulanea poblíž Pompejí slibují s pomocí nové speciální technologie američtí vědci. Výbuch Vesuvu v roce 79 n. l....

Výběr článků

Načítám