Hlavní obsah

Po potížích při šestém letu zvládl vrtulníček na Marsu sedmý pokus bez problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA zvládl na Marsu bez problémů už sedmý let. Na svém twitterovém účtu o tom informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL), která má v NASA mimo jiné na starosti testování tohoto stroje. Ingenuity tak zjevně bez negativních důsledků přečkal technické potíže, které se u něj vyskytly při předchozím letu.

Foto: NASA, AP

Ilustrační snímek

Článek

„Žádné anomálie při sedmém letu. Ingenuity je v pořádku!” sdělila nejprve na sociální síti JPL.

V následujícím tweetu pak upřesnila, že helikoptérka o hmotnosti 1,8 kilogramu další test v marsovském ovzduší provedla v úterý. Během téměř 63 vteřin přitom uletěla vzdálenost 106 metrů a dosedla na dalším stanoveném místě, které je už čtvrté v pořadí od přistání na rudé planetě.

JPL o chystaném sedmém letu informovala před týdnem s tím, že start lze očekávat možná už v neděli 6. června. Upozornila přitom, že údaje o výsledcích tohoto testu budou přicházet postupně následující tři dny.

Číňané zveřejnili první záběry, které pořídil jejich rover na povrchu Marsu

Věda a školy

Vrtulník o velikosti malého dronu přistál na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance, má ale samostatný program. Není vybaven vědeckými přístroji, jeho jediným úkolem je vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Problémy v závěru šestého letu

Prvních pět demonstrací schopnosti provádět průzkum jiných planet a měsíců bylo úspěšných. Technické problémy se vyskytly až v závěru šestého letu 22. května.

Vrtulníček Ingenuity měl při šestém letu na Marsu potíže, ale přestál je

Věda a školy

Stroj přidával rychlost a nakláněl se a vykazoval výkyvy ve spotřebě energie, nicméně bezpečně přistál, a to jen pět metrů od plánovaného místa. Podle expertů JPL vše způsobila určitá zranitelnost systému časování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám