Hlavní obsah

Pitva švába i prohlídka v ukrajinštině. Ve čtvrtek začíná Veletrh vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstaviště v pražských Letňanech po dobu tří dnů zaplní přes 100 expozic Akademie věd ČR, univerzit a inovačních firem. Veletrh vědy představí novinky z přírodních i z humanitních a společenských věd, zahájen bude ve čtvrtek a potrvá do soboty. Vstup je zdarma, po dvou letech akce proběhne opět naživo.

Foto: Akademie věd ČR

Veletrh vědy se na PVA EXPO PRAHA v Letňanech odehraje od 2. do 4. června.

Článek

„Veletrh vědy je skvělá příležitost, jak prozkoumat různá zákoutí vědy, dozvědět se nové věci, a přitom se bavit,“ prohlásila předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Návštěvníci mají možnost vyzkoušet vědeckou práci, včetně pokusů, zeptat se na všechno, co je zajímá. Podle organizátorů si bude na vlastní kůži možné vyzkoušet laserové bludiště, písařskou dílnu, ovládání jaderného reaktoru, navštívit tibetský slavnostní stan či chemickou únikovou hru. Zájemci o fyziku a chemii mohou třeba i vejít do boranové molekuly.

Foto: Akademie věd ČR

Na zájemce čekají i aktivity věnované vesmíru.

Lidé budou mít zároveň příležitost prozkoumat svět hmyzu i to, jak zvířata pomáhají. Ti statečnější se dokonce zapojí do pitvy švába.

Generální komisař EXPO v Dubaji se pře s Černínem

Domácí

Nebude chybět ani simulace letu stíhačkou, zajímavosti z historie dobývání vesmíru a také unikátní exponáty, které letos viděli návštěvníci EXPO 2020 v Dubaji. Dospělí i dětští zájemci uvidí např. zlatou minci, která se vznáší ve vzduchu (setrvačník) nebo model lodi, jež dokáže zbavit moře a oceány plastů.

Plodiny, které nás uživí

Zájemci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program. Jeho součástí budou panelové diskuse pod taktovkou moderátora Václava Moravce, science show.

Foto: Akademie věd ČR

Účast je zdarma.

Dále přednášky o vesmíru nebo debata o budoucnosti plodin, které by uživily naši planetu.

Do vesmíru odstartoval „loutkonaut“ Hurvínek. Jeho družice žije

Věda a školy

„Veletrh vědy myslí také na ukrajinské uprchlíky, kterým poskytne prohlídku výstavy v ukrajinštině. Na tuto službu je nutná předchozí registrace,“ sdělili rovněž zástupci Akademie věd.

Foto: Akademie věd ČR

Akce je pro děti i dospělé.

Největší takováto vědecká událost v Česku je zdarma, na některé části je nicméně nutná registrace. Přehled jednotlivých vystavovatelů a programu je na webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám