Hlavní obsah

Generální komisař EXPO v Dubaji se pře s Černínem

Česká účast na světové výstavě EXPO 2020, která s ročním zpožděním uzavřela v Dubaji své brány letos 31. března, má nečekanou dohru.

Foto: UCEEB ČVUT

Systém S.A.W.E.R. umožňující výrobu vody ze vzduchu na EXPO

Článek

Pár týdnů poté, co česká expozice získala cenu za nejlepší inovaci, se Jiří František Potužník, generální komisař české účasti a autor technologie S.A.W.E.R., umožňující výrobu vody ze vzduchu, dostal do vyhroceného sporu s českým ministerstvem zahraničí.

Podle usnesení vlády ČR č. 479 z 26. června 2017 má ministerstvo zahraničí od listopadu 2017 předkládat každý půlrok (tedy každý listopad a každý květen) zprávu o realizaci účasti ČR na EXPO v Dubaji.

Voda ze vzduchu: Český vynález dobyl EXPO

Věda a školy

Jablkem sváru se stalo PPP

„Do zprávy za období do května 2022 jsem vedle shrnutí úspěchů, ale i popisu realizačních těžkostí začlenil opět – udělal jsem to i po konci EXPO v 2015 v Miláně – také zkušenosti s projektem typu PPP (public-private-partnership, sdílení veřejných a soukromých investic – pozn. red.). V Miláně i v Dubaji totiž tato forma sdílení veřejných a soukromých investic narážela na zásahy některých úředníků, které naši právníci označili za porušování zákonů,“ vysvětlil Právu Potužník, který měl na starost úspěšnou českou účast i v Miláně.

Podle informací Práva byla pravidelná půlroční zpráva stornována a generální komisař dostal pokyn napsat novou podle osnovy zadané MZV – kritické body by podle ní obsahovat neměla. „Mám obavu, že pár lidí, kteří jsou odpovědní za původní chyby (nezákonnost některých jejich postupů přitom potvrdila po Miláně generální inspekce MZV), se bojí, že je kritika ohrozí, a nechápou, že je nutné některé věci jen změnit a respektovat právo,“ domnívá se generální komisař.

Pokyn napsat závěrečnou zprávu do konce června přitom dostal celý půlrok před plánovaným ukončením činnosti kanceláře, a dokonce i před kontrolou generální inspekce.

Na EXPO v Dubaji Česko rozhodně nepaběrkovalo

Věda a školy

„Upřímně řečeno to považuji bez znalostí výsledků kontroly našeho hospodaření a bez konečného vyúčtování všech závazků za předčasné, ne-li zbytečné, protože další zprávy o EXPO předkládám každý měsíc,“ stěžuje si Potužník na přemíru administrativy. „Navíc řešíme demontáž pavilonu, reinstalace technologie S.A.W.E.R. a řadu dalších věcí, na něž jsme od konce května v kanceláři už jen tři. Vše se zvládnout opravdu nedá,“ dodává.

Ministerstvo: Je čas až do srpna

„Všeobecná světová výstava EXPO 2020 v Dubaji se za účasti České republiky uskutečnila v období od 1. října 2021 do 31. března 2022,“ sdělila Právu Lenka Do, mluvčí Černína.

„Vzhledem k tomu, že účel předkládání informace o přípravách účasti ČR na EXPO 2020 byl s ukončením EXPO 2020 věcně překonán, požádal ministr zahraničí předsedu vlády o ukončení úkolu podle daného usnesení vlády s tím, že závěrečnou zprávu o účasti České republiky na EXPO 2020 předloží vládě do 31. srpna 2022,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám