Hlavní obsah

Penězům budou rozumět i pražské děti

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt s názvem Rozumíme penězům po úspěšné realizaci v pěti krajích ČR nyní startuje také na 13 základních školách v Praze.

Článek

Cyklus seminářů, jejichž cílem je seznámit s problematikou finančního vzdělávání pedagogické sbory zapojených škol, probíhá na vybraných školách v Praze již od konce března 2011.

Od začátku školního roku 2011/2012 budou proškolení učitelé předávat znalosti z oblasti nakládání s penězi celkem 685 žákům druhého stupně základních škol.

Realizátorem projektu je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z myšlenkových otců projektu je GE Money Bank.

Cílem projektu je zvýšit úroveň finanční gramotnosti školáků. Projekt byl podpořen také Evropským sociálním fondem.

V běžné výuce finanční vzdělávání chybí

„Ve školních vzdělávacích programech většiny základních škol stále nemá finanční vzdělávání své pevné místo. Projekt Rozumíme penězům se tuto situaci snaží změnit a vedle pěti krajů, kde výukou na 58 školách prošlo celkem již 3 282 žáků, se od následujícího školního roku projekt naplno rozjede také v Praze. Naším cílem je rozšířit projekt do všech krajů tak, aby možnost dozvědět se o tom, jak spravovat rodinný rozpočet, měly všechny děti v ČR. Intenzivně o tom jednáme s dalšími kraji,“ říká Stanislava Křížová, manažerka projektu Rozumíme penězům.

Nejprve se školí učitelé

Pro každou ze zapojených pražských škol proběhl jednodenní seminář pro část pedagogů a dále se uskuteční 80 hodinový cyklus finančního vzdělávání, kterého se účastní vždy dva zástupci z každého pedagogického sboru.

Učitelé budou proškoleni ve finančním vzdělávání dětí tak, aby byli schopni svým žákům předat osvědčené principy hospodaření s penězi a rozvíjeli u nich zásady zodpovědného rozhodování.

Naším cílem je rozšířit projekt do všech krajů tak, aby možnost dozvědět se o tom, jak spravovat rodinný rozpočet, měly všechny děti v ČR.
Stanislava Křížová, manažerka projektu Rozumíme penězům

Projekt aktuálně probíhá na základních školách v kraji Středočeském, Plzeňském, Libereckém, Pardubickém a v kraji Vysočina. V Praze bylo během jara odborníky projektu Rozumíme penězům proškoleno již 65 učitelů.

První témata finanční gramotnosti, která do výuky ještě před prázdninami zkušebně zavedou, jsou hospodaření domácnosti, sestavení rodinného rozpočtu a plánování dovolené.

Škola hrou

„Snažíme se dělat výuku pro žáky zajímavou, takže nejde o teoretické přednášky, ale naopak o hravou formu praktických modelových situací a řešení konkrétních projektů,“ uvádí Pavel Zúbek, tiskový mluvčí GE Money Bank, která projekt zaštiťuje po odborné stránce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám