Hlavní obsah

Paleontologové představili unikátní lebku basilosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v Peru představili unikátní nález lebky, kterou přisuzují tzv. basilosaurovi. Jednalo se o velkého mořského dravce, který žil před zhruba 36 miliony lety. Paleontologové ho považují za předchůdce současných velryb a delfínů.

BEZ KOMENTÁŘE: V Peru objevili 36 milionů let starou fosílii dinosauraVideo: AP

 
Článek

„Jedná se o jedinečný nález, protože ve světě neexistuje žádná další podobná zkamenělina,“ nechal se podle agentury AFP minulý týden slyšet Mario Urbina z Národní univerzity sv. Marka v Limě, který výzkum vedl.

Na vrcholu oceánského potravního řetězce

Lebku výzkumníci objevili na konci loňského roku v oblasti Ocucaje, kde jsou nálezy zvířecích zkamenělin relativně časté. Před desítkami milionů let tato oblast, jež se nachází 350 kilometrů od peruánského hlavního města, ležela na dně oceánu.

Výprava do Atakamského příkopu objevila nové organismy

Věda a školy

Lebka měří zhruba 1,35 metru a podle vědců byl celý tvor dlouhý zhruba 12 až 13 metrů. Podle paleontologa Rodolfa Salase-Gismondiho se tak jednalo o „jednoho z největších dravců ve své době“. Basilosaurus byl podle vědců na vrcholu potravinového řetězce.

Okřídlený plaz. Ve Skotsku objevili pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury

Věda a školy

Nalezená lebka je ve velmi dobrém stavu. Dobře zachované jsou např. ostré zuby mořského dravce, připomněla agentura AP. Podle vědců po uhynutí živočicha lebka klesla na dno oceánu, kde se rychle zabořila do bahna.

„V dávných dobách byly podmínky pro vytvoření zkameněliny v oblasti Ocucaje velmi dobré,“ poznamenal Salas-Gismondi.

V Anglii objevili jednu z největších a nejzachovalejších zkamenělin ichtyosaura

Věda a školy
Basilosaurus („královský ještěr“) byl rod dravých kytovců žijících v pozdním eocénu. Basilosaurus dosahoval délky až 20 metrů, zřejmě tak byl největším tvorem své doby. Měl štíhlé protáhlé tělo, lebku s nápadným rozlišeným chrupem, přední končetiny (ploutve) stále ještě ohebné v lokti, a také poněkud zakrnělé, byť pohyblivé zadní končetiny. Hlavní pohybovou funkci měl ocas vybavený horizontální ocasní ploutví. Šlo o vrcholového predátora, který lovil kořist (tj. ryby, paryby a menší kytovce) pomocí velkých, v zadní části tlamy pilovitých zubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám