Hlavní obsah

Ostravská univerzita postaví unikátní budovy

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V historickém centru Ostravy, za Divadlem Antonína Dvořáka, vzniknou za tři a půl roku dva unikátní objekty Ostravské univerzity (OU) - nový multifunkční areál na Černé louce u řeky Ostravice, který bude sloužit nejen studentům, ale i veřejnosti. Půjde o Klastr umění a designu a o budovu se zázemím pro sport, zdraví a technologie.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Pohled na dvě nové budovy Ostravské univerzity, které vzniknou u řeky Ostravice na Černé louce za Divadlem Antonína Dvořáka.

Článek

Univerzita získala pro realizaci budov minulý týden darem zhruba čtyři hektary pozemků v hodnotě kolem 42 miliónů korun od města Ostravy. Nyní zpracovává projekt, který letos v červnu podá na ministerstvo školství. Projekt by se měl financovat z evropské dotace.

Plánujeme, že tam také budeme mít magnetickou rezonanci či spánkovou laboratoř.
Monika Šumberová, kancléřka OU

Univerzita předpokládá, že na něj získá téměř 900 miliónů korun. Jde o dotaci s pouze pětiprocentní spoluúčastí. Pokud vše vyjde, už příští rok na jaře bude škola hledat dodavatele stavby a v létě by se mohlo začít. Pokud dotaci nezíská, pozemky se vrátí zpět městu.

Zdravé sportování

Na přípravě moderního sportoviště se podílejí pracovníci Katedry studií lidského pohybu Pedagogické fakulty OU, která by zde měla mít i své nové sídlo. Podle univerzitní kancléřky Moniky Šumberové půjde o unikátní budovu, kde se propojí pohyb s výzkumem.

Objekt, jehož součástí bude například hala pro míčové sporty, bude mít ve vrchním patře i běžecké dráhy, sportující budou probíhat přímo přes výzkumné pracoviště, tedy přes speciální místnost.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vizualizace budovy se zázemím pro sport, zdraví a technologie

„Vše je přizpůsobeno tomu, aby lidé mohli sportovat zdravě, ve svém přirozeném prostředí a zároveň aby pracovníci katedry studií lidského pohybu mohli zkoumat lidi při přirozeném pohybu,“ vysvětlila kancléřka.

„Plánujeme tam také mít magnetickou rezonanci či spánkovou laboratoř,“ podotkla Šumberová s tím, že trvalo zhruba tři měsíce, než se systém propojení laboratoří a sportovišť vymyslel.

Podle vedoucího katedry Daniela Jandačky bude celé sportoviště přístupné i pro veřejnost. „Nejenže si tady lidé budou moci zasportovat, ale budou se moci stát i součástí výzkumu,“ usmál se Jandačka.

Sál pro komorní hudbu

Nový objekt fakulty umění bude také unikátní. Bude mít dvě části: hudební a výtvarnou. Vznikne zde například sál pro komorní hudbu se špičkovou akustikou.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Vizualizace Klastru umění a designu

„Bude to stavba ve stavbě, tedy betonový skelet, který bude obehnán obálkou. Tím vlastně docílíme unikátního odhlučnění budovy od vibrací z běžného venkovního provozu. Bude zde také nahrávací studio, které bude jední z nejmodernějších v Česku, ale také výstavní galerie,“ líčila dále Šumberová.

Foto: archiv Ostravské univerzity

Zajímavý bude i samotný plášť Klastru umění, který architekt Kamil Mrva vymyslel z hliníkových trubek. Ty budou vybaveny LED světly, která budou na fasádě znázorňovat světelné barevné vizualizace podle hudební produkce uvnitř komorního sálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám