Hlavní obsah

OSN: Důležité ukazatele klimatické změny jsou na rekordní úrovni, poslední roky jsou nejteplejší

Čtyři důležité indikátory klimatické změny jsou na rekordní úrovni. Informovala o tom ve své středeční zprávě o stavu klimatu v roce 2021 Světová meteorologická organizace (WMO), která funguje při OSN. Rekordy se týkají vzestupu hladiny moří, teploty oceánů, znečištění moří a koncentrace skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře.

BEZ KOMENTÁŘE: Loňský rok byl celosvětově šestým nejteplejším v historii měřeníVideo: INTERNATIONAL THWAITES GLACIER/CABLE TV , AP

 
Článek

Zpráva poukazuje na „zničující důsledky lidské činnosti na ekosystémy, které mají zajistit přežití lidstva”. Generální tajemník OSN António Guterres ve středu v té souvislosti vyzval k většímu využívání obnovitelných zdrojů.

WMO potvrdila svůj předběžný propočet, že průměrná globální teplota loni byla zhruba o 1,1 stupně Celsia nad úrovní z předindustriální éry (1850-1900) a že uplynulých sedm let bylo nejteplejších od počátků měření. Jak připomíná agentura AP, letos tomu zřejmě nebude jinak.

Podle prognózy WMO z minulého týdne by navíc mohla globální roční průměrná teplota už do roku 2026 nejméně v jednom roce dosáhnout úrovně více než 1,5 stupně nad předindustriální úrovní, a to s téměř 50procentní pravděpodobností. Doposud nejteplejším rokem byl rok 2016 s 1,2 stupně nad předindustriální úrovní.

„Naše klima se nám mění před očima,“ varoval šéf WMO Petteri Taalas. Skleníkové plyny vznikající z lidské činnosti v ovzduší brání vyzařování tepla ze Země do vesmíru. Kvůli tomu se planeta bude zahřívat ještě několik generací, „pokud nebude vynalezen postup, jak dostat uhlík z atmosféry“, upozornil Taalas.

Světová meteorologická organizace potvrdila teplotní rekord v Arktidě: plus 38 stupňů

Věda a školy

Stejně důležité je podle WMO už nyní snížit množství uvolňovaných skleníkových plynů, pokud má být oteplení udrženo trvale pod 1,5 stupně nad úrovní z předprůmyslového období.

Podle zprávy dosáhla koncentrace skleníkových plynů v ovzduší v roce 2020 rekordních 413,2 ppm (částic na jeden milion). Údaj z loňského roku ještě není k dispozici, ale měřicí stanice na hoře Mona Loa na Havajských ostrovech v dubnu 2020 naměřila 416,45 ppm, loni v dubnu 419,05 ppm a letos v dubnu už 420,23 ppm.

Kyselá hrozba pro mořský ekosystém

Co se týká např. kyselosti moří, tak oceány podle WMO vstřebávají zhruba 23 procent skleníkových plynů pocházejících z lidské činnosti. Tyto plyny reagují s vodou, což vede k zakyselení, které ohrožuje nejen mořský ekosystém. Kromě toho platí, že čím kyselejší voda je, tím menší je kapacita přijímat další CO2.

Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) nedávno uvedl, že hodnota pH udávající kyselost (čím nižší, tím kyselejší) je na hladině oceánů nyní s velkou pravděpodobností na nejnižší úrovni za nejméně 26 tisíc let.

Mikroplasty se do moří Arktidy šíří z evropských řek, zjistili vědci

Věda a školy

Experti se shodují, že v posledních desítkách let roste i množství tepla v oceánech – zvlášť výrazně od roku 2016.

Stoupá také hladina moří, k čemuž přispívá tepelná expanze samotné mořské vody i nárůst objemu vody z tání ledu na pevnině. Mezi roky 1993 a 2002 podle WMO stoupala hladina moří o zhruba 2,1 milimetru ročně a mezi lety 2013 a 2021 už to bylo o 4,5 milimetru ročně.

Klimatická změna a intenzivní zemědělství způsobují razantní úbytek hmyzu, zjistila studie

Věda a školy

Generální tajemník OSN Guterres tedy nyní nastínil pětibodový plán na výrazně rozsáhlejší využívání obnovitelných zdrojů k získávání energie. „Dnešní (středeční) zpráva o stavu klimatu je bezútěšná litanie poukazující na selhání lidstva při řešení problému narušeného klimatu,“ řekl ve středu Guterres. „Čas se krátí,“ varoval šéf OSN.

Představený plán obsahuje zaprvé výzvu k zesílení technologického transferu a zrušení ochrany duševního vlastnictví v oblasti obnovitelných technologií, jako je třeba skladování energie v bateriích. Zároveň Guterres chce rozšířit přístup k příslušným dodavatelským řetězcům a surovinám, které jsou nyní soustředěny v několika mocných zemích.

Lesních požárů bude v Česku přibývat, varuje odborník z Mendelovy univerzity

Věda a školy

Šéf OSN si taktéž přeje, aby vlády prováděly reformy podporující obnovitelné energie, jako je urychlení stavby solárních a větrných elektráren. Jako čtvrtý bod Guterres vyzval k odklonu od vládního dotování fosilních paliv, posledním bodem plánu je ztrojnásobení soukromých a veřejných investic do obnovitelné energie na nejméně čtyři biliony dolarů (téměř 94 bilionů Kč) ročně.

Guterres poznamenal, že vládní dotace na fosilní paliva jsou v současnosti celkově více než třikrát vyšší než dotace směřující do obnovitelných zdrojů.

Výběr článků

Načítám