Hlavní obsah

Lesních požárů bude v Česku přibývat, varuje odborník z Mendelovy univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní požáry se mohou stát výrazným problémem české krajiny, se změnou klimatu jich bude přibývat. Narůstat bude nejen riziko vzniku požáru, ale také pravděpodobnost rozhoření na větší ploše. Upozorňuje na to Petr Čermák z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, podle kterého by s tím vlastníci lesů měli počítat a do budoucna realizovat některá preventivní opatření známá např. ze Středomoří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možnými preventivními opatřeními Čermák míní třeba pásy zpomalující šíření požáru – tzv. fuelbreaks – v místech nejvyššího rizika vzniku požáru. Lidé by podle něj měli rovněž pamatovat na to, aby se vyvarovali nebezpečných aktivit, které ke vzniku požárů vedou.

Vědci se lesními požáry zabývají dlouhodobě, mj. už dva roky funguje web FireRisk, kde je možné na osm dní dopředu sledovat v rozlišení na jednotlivé katastry míru rizika jejich vzniku. Letošní jarní měsíce jsou zatím velmi suché, což požárům nahrává, píše brněnská škola ve zprávě na svých stránkách.

Kvůli suchu hrozí požáry, varují meteorologové

Počasí

„Březen a duben jsou měsíce, kdy vegetačních požárů vzniká relativně hodně. Je to způsobeno kombinací panujícího počasí, vysoké zásoby snadno zápalného materiálu, jakým je suchá tráva, a četností nebezpečných aktivit, jako je vypalování travinných porostů, rozdělávání ohně či kouření v lese,“ popsal Čermák.

Hlavní komplikací podle něj je poměrně teplý a suchý průběh jara s větrnými dny, což jsou jevy, které se poslední dobou často opakují.

Jen do dvou procent lesních požárů u nás vzniká od blesku, což je v podstatě jediná přirozená příčina lesního požáru v našich podmínkách
Petr Čermák, akademický vědecko-výzkumný pracovník Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Čermák předpovídá, že přinejmenším někteří vlastníci lesů se budou v nejbližších letech muset situací velmi zabývat. Kritickými místy jsou vysychavá stanoviště s vysokou návštěvností či sousedství tábořiště nebo chatové oblasti.

Klimatická změna a intenzivní zemědělství způsobují razantní úbytek hmyzu, zjistila studie

Věda a školy

„Tam bude potřebné či přímo nutné realizovat některá opatření, která u nás dosud používána nejsou a jsou známa ze zemí, kde jsou vegetační požáry velkým problémem,“ uvedl Čermák s tím, že v našich podmínkách půjde spíše o pásy s úpravou charakteru a hustoty vegetace než o pásy s obnaženou půdou.

Parní lokomotivy už sice nejezdí, ale...

Podle Čermáka v tuzemsku dlouho nebyly větší požáry obvyklé. Pokud už vznikly, podařilo se je brzy uhasit. Nicméně úplně bezproblémové to nebylo zdaleka pokaždé – expert připomíná největší lesní požár za poslední desetiletí, šlo o požár tzv. Moravské Sahary v květnu 2012, kdy za několik dní shořelo téměř 165 hektarů lesa.

Sníme s jídlem i jeho obal? Brněnští výzkumníci vyvíjejí jedlé balení na potraviny

Věda a školy

Různá opatření se prováděla už v dávnější minulosti, a to v okolí železnic, když ještě dominoval parní pohon. „Od jeho ukončení se upustilo od intenzivních preventivních opatření. Ale situace se mění,“ zdůrazňuje Čermák.

Konstatuje, že klima posledních třech desetiletí je pro vznik požáru znatelně příznivější než desetiletí předchozí.

„A tento trend bude nadále pokračovat. Navíc pouze do dvou procent lesních požárů u nás vzniká od blesku, což je v podstatě jediná přirozená příčina lesního požáru v našich podmínkách. Z toho plyne, že když budeme opatrní, můžeme počet požárů významně omezit. Je nutné se vyvarovat nebezpečných aktivit, v první řadě zakázaných, v druhé i všech dalších nerozumných či zbytných,” dodal.

Na Olomoucku hořel les. Zásah komplikovalo sucho a vítr

Krimi

Mezi hlavní příčiny z nedbalosti patří rozdělávání ohně na nevhodných místech, kouření, vypalování trávy, vyhození horkého popela z topeniště na nevhodné místo, pálení odpadu či neúmyslné zapálení od jakéhokoli žhavého předmětu.

„Obecně je z nedbalosti a neopatrnosti v dlouhodobém měřítku způsobeno cca 60 procent lesních požárů. Typický požár je zatím v lesích naštěstí požár na malé ploše, který je brzy uhašen, ale na to nelze spoléhat,“ uzavřel Čermák.

Na Brněnsku hořel les

Krimi

Ostatně kupříkladu v dubnu jsme referovali o požáru lesního porostu u obce Veverské Knínice na Brněnsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám