Hlavní obsah

O pozici šéfa Cermatu se uchází sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm lidí se uchází o místo v čele Cermatu, který připravuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky. Zájemci se mohli hlásit do výběrového řízení do pondělí. Komise by o nich měla rozhodnout tento měsíc, sdělilo tiskové oddělení ministerstva školství.

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Podle MŠMT zatím zůstává řízením organizace pověřen náměstek ministerstva pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl.

Ministerstvo školství v červenci prodloužilo termín pro přihlášky do konkurzu na vedení Cermatu do 1. srpna, protože zájem byl původně malý. Ministr Vladimír Balaš (STAN) 22. července přiznal, že ví jen o jednom přihlášeném.

MŠMT prodloužilo lhůtu pro přihlášky na místo ředitele Cermatu. Zájemce je pouze jeden

Věda a školy

Místo ve vedení Cermatu se uvolnilo v květnu poté, co z něj Balašův předchůdce Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Michaelu Kleňhovou. Svoje rozhodnutí zdůvodnil nespokojeností s fungováním organizace a neefektivitou jejího hospodaření.

Gazdík odvolal šéfku Cermatu

Domácí

Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové obdržel úřad nyní pro řízení Cermatu sedm přihlášek.

Audit v Cermatu odhalil podivné pracovní dohody se zaměstnanci

Domácí

„Lhůta (na podání přihlášek) byla ukončena ke dni 1. srpna a nebude se dále prodlužovat. Předpokládáme, že jednání výběrové komise proběhne v průběhu měsíce srpna,” oznámila. „Řízením Cermatu je do výběru nového ředitele či ředitelky pověřen Milan Štábl,” dodala.

Kdy odejde Štábl?

Štábl řídí organizaci od 25. května. Gazdík tehdy uvedl, že by měl mj. zorganizovat podzimní maturity a připravit digitalizaci přihlášek pro přijímací zkoušky v příštím roce.

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

Po červnové rezignaci bývalého ministra kvůli kontaktům s jedním z obviněných z kauzy pražského dopravního podniku se ovšem objevily i výzvy k odchodu Štábla, jehož bývalý poradce Luděk Šteffel je rovněž obviněný v uvedené kauze.

Náměstek Štábl na školství zůstává

Domácí

Podle Balaše by náměstek měl svůj odchod oznámit sám. Server iDnes nedávno napsal, že konec Štábla na ministerstvu je naplánovaný na polovinu srpna.

Cermat by podle Balaše měl do budoucna při plnění svých úkolů více spolupracovat s ministerstvem i Českou školní inspekcí a Národním pedagogickým institutem (NPI).

Výuka plošně od devíti? V současnosti neprůchodné, shodují se odborníci

Věda a školy

„Těch důvodů, proč je potřeba propojit Cermat s těmi dalšími institucemi, je celá řada. Myslím si, že je nepřijatelné, aby to, co se učí na školách v České republice, určoval Cermat,” řekl v červenci.

Poukázal na to, že testy od Cermatu ovlivňují obsah vzdělávání ve školách.

Výběr článků

Načítám