Hlavní obsah

O myších a lidech. Vědci prodlužují život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelským vědcům se podařilo prodloužit život myší v průměru o čtvrtinu (o 23 procent) a doufají, že použitá metoda by mohla fungovat také u lidí. Myši použité při experimentu si udržely mladistvé znaky a byly méně náchylné onemocnět rakovinou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to významná změna v délce života; když si představíte odpovídající nárůst u člověka, vyjde vám, že by mohl žít do 120 let. Změny, které jsme vyvolali u myší, by se mohly přenést na člověka, a pokud se to podaří, bylo by to strhující,“ řekl profesor Chaim Cohen z Bar Ilanovy univerzity, který výzkum vedl.

Přemnožené myši terorizují venkovské městečko

Koktejl

Experiment se zakládá na posílení proteinu sirtuinu označeného jako SIRT6, jehož v organismu s věkem ubývá. Cohenova laboratoř nyní pracuje na preparátech, jež by mohly bezpečně posílit protein SIRT6 u lidí.

Začátek v roce 2012

Podle listu The Times of Israel byl Cohen v roce 2012 první, kdo se začal zabývat zvýšením hladiny této látky u zvířat a prodlužováním délky jejich života. Tehdejší výzkum prodloužil život myších samců o 15 procent, avšak neměl tentýž účinek na samičky. Nynější experiment prodloužil život oběma pohlavím, u samců však stále o více – ve srovnání s kontrolní skupinou se délka jejich života prodloužila o 30 procent, zatímco u samic jen o 15 procent.

Klíčem je SIRT6

S věkem slábne u myší schopnost energetické obnovy už po krátkém půstu. Avšak hlodavci, kteří dostali SIRT6, dokázali snadno využít své energetické zdroje z tukových zásob.

Budovu připomínající svým tvarem kus sýra neobývají myši, ale policisté

Tipy a trendy

Myši „dopované“ sirtuinem měly nižší hladinu cholesterolu, trpěly v menší míře rakovinou a běhaly rychleji než ty z kontrolní skupiny.

„Dokazuje to, že SIRT6 ovlivňuje zdravé stárnutí a že podpořením jeho aktivity můžeme tento proces zpomalit,“ řekl Cohen.

Přiznal, že zatím neexistuje prostředek, jak mechanismus použít u člověka. U myší lze hladinu SIRT6 zvýšit genetickou modifikací, v případě lidí je potřeba vyrobit náležité léky.

Cohenova laboratoř už pracuje na preparátech, jež by mohly bezpečně posílit protein SIRT6 u lidí. Izraelci doufají, že výsledek se dostaví za dva tři roky.

Na výzkumu, jehož výsledek zveřejnil časopis Nature Communications, se kromě izraelské Bar Ilanovy univerzity podílel rovněž americký Národní ústav zdraví (NIH).

Čeští středoškoláci získali zlatou medaili na Evropské olympiádě experimentální vědy

Věda a školy

Je známo, že sirtuinu v těle s věkem ubývá a že stimulace jeho tvorby v těle by byla prospěšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám