Hlavní obsah

O funkci rektora Univerzity Karlovy usilují současná prorektorka a bývalý děkan FF UK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O funkci rektora Univerzity Karlovy (UK) v dalších letech se ucházejí dva lidé. Současnou hlavu této zejména pražské školy Tomáše Zimu, který na začátku příštího roku ve funkci skončí, by mohla vystřídat prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková či bývalý děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík. Volba nové hlavy univerzity proběhne 22. října.

Foto: Kateřina Šulová, Michal Krumphanzl, ČTK

O funkci rektora Univerzity Karlovy se ucházejí dva lidé. Tomáše Zimu mohou vystřídat bývalý děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík (na archivním snímku z roku 2014) či prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková (na snímku z r. 2019).

Článek

Ve středu 22. září v 18:00 vypršel termín pro podání návrhů uchazečů na pozici, jak sdělil předseda Akademického senátu UK František Zahálka.

„Mohu konstatovat, že do standardní doby byly podány pouze dva návrhy (na rektora), a to paní profesorka Králíčková a pan profesor Stehlík,” uvedl Zahálka. I když teoreticky se ještě někdo mohl přihlásit třeba datovou schránkou na poslední chvíli, další kandidáty Zahálka neočekává.

„Na podatelně, ve spisové službě a na sekretariát (akademického) senátu nikdo nic dalšího nedoručil,” poznamenal ve středu.

VŠ mohou zahájit akademický rok bez testů. Větší omezení jen u kolejí a slavností

Věda a školy

Také na univerzitním webu, na který Novinky ve čtvrtek odkázal mluvčí UK Václav Hájek, jsou oficiálně zmíněni jen tito dva kandidáti.

Oba se představí akademickému senátu 15. října.

První žena?

Prorektorka Králíčková by se mohla stát první ženou na pozici rektora Univerzity Karlovy. Do čela této největší a nejstarší české vysoké školy ji podle webu akademického senátu nominovalo šest fakult ze 17, které univerzita má.

Podpořily ji senáty její domovské lékařské fakulty v Plzni, 3. lékařské fakulty, fakulty právnické, sociálních věd, humanitních studií a pedagogické.

Akademický senát pedagogické fakulty zároveň souhlasil i s nominací Stehlíka, který získal rovněž podporu své filozofické fakulty.

Předsedou Asociace výzkumných univerzit se stal rektor ČVUT Petráček

Věda a školy

Podpora fakultních senátů neznamená pro kandidáty žádnou jistotu zvolení. Rektora bude 22. října vybírat celouniverzitní akademický senát, který může rozhodovat bez ohledu na ně. Některé fakulty svým zástupcům volbu doporučí, jiné se tradičně spíš ke kandidátům nevyjadřují.

Volba je tajná, v prvním kole může zvítězit kandidát s nadpolovičním počtem hlasů. V případě, že žádný z navržených tolik hlasů nedostane, koná se další kolo voleb.

Nový rektor by se měl funkce ujmout v únoru 2022 poté, co ho jmenuje prezident. Povede školu, na které bylo loni zhruba 49 500 studentů a asi 9100 zaměstnanců a která hospodařila s částkou přibližně 10,3 miliardy korun z veřejných rozpočtů. Funkční období nového rektora skončí v roce 2026.

Digitalizace a popularizace

Profesorka histologie a embryologie Králíčková by se jako rektorka chtěla zaměřit mimo jiné na posílení elektronizace a digitalizace, snížení administrativní zátěže a efektivnější čerpání peněz z evropských fondů.

Češi vyvinuli metodu, která odhalí riziko těžkého covidu

Koronavirus

Profesor českých dějin Stehlík označil za své priority zlepšení řízení univerzity, zajištění stabilní ekonomiky a investičního rozvoje. Chtěl by umožnit trvalý přechod některých částí výuky do online prostředí a posílit popularizaci vědy i studia.

Oba kandidáti ve svých programech uvedli, že budou usilovat o modernizaci studijního informačního systému, větší prostupnost studia či intenzivnější zapojení univerzity do dění ve společnosti.

Nový kampus na Albertově

Nový rektor by se měl zabývat mj. výstavbou nového kampusu na pražském Albertově.

Soutěž o vzhled Kampusu Albertov má dva oceněné návrhy

Věda a školy

Stavba dvou nových vědeckých a výukových center by měla být hotová na konci roku 2025. Má jít o největší výstavbu UK v centru Prahy za posledních sto let. Přijít může na víc než 7,8 miliardy korun z různých zdrojů.

Foto: Archiv UK

Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Stávající rektor Tomáš Zima řídí školu druhé volební období.

Rektor UK Zima: Zažil jsem covid na vlastní kůži. „Chřipečka“ to opravdu není

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám