Hlavní obsah

Nový druh dinosaura vypadá jako rohatá komiksová postava

Novinky, vps

Paleontologové zveřejnili podrobnosti o nově objeveném druhu rohatého dinosaura. Říkají mu Hellboy podle komiksové postavy a při pohledu na jeho rohy je okamžitě jasné proč. Podle vědců je to jeden z nejunikátnějších rohatých dinosaurů, jaký byl kdy objeven, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci dali novému dinosaurovi přezdívku HellboyVideo: Reuters

 
Článek

Nový druh vědci pojmenovali jako Regaliceratops peterhewsi. První část znamená „královská rohatá tvář“, druhá je pak poctou pro geologa Petera Hewse, který fosilii našel.

Vědci ale při označování tvora používají spíše přezdívku Hellboy. Můžou za ní rohy, které měl na hlavě. Kromě dvou výběžků nad očima, podle nichž dostal komiksové jméno, se mohl chlubit ještě jedním na čumáku a pak hned několika plochými na horní protáhlé části lebky.

Foto: Reuters

Vizualizace dinosaura Regaliceratops peterhewsi

„Jak divné ty rohy jsou, je očividné především při porovnání s jeho příbuznými, mezi kterými jasně vyčnívá. Mnoho odborníků na rohaté dinosaury se při návštěvě naší laboratoře zarazilo, když ho poprvé viděli,“ řekl paleontolog Caleb Brown z kanadského muzea Royal Tyrrell Museum of Palaeontology.

Regaliceratops byl velikostí podobný dnešním nosorožcům. Dorůstal délky asi pěti metrů a mohl vážit kolem 1,5 tuny.

„Představte si ho jako velké SUV,“ dodal Brown. Podle odborníků nesloužily rohy Regaliceratopse k obraně, ale spíše jako chlouba při namlouvacích rituálech.

Fosilii dinosaura objevili už v roce 2005 ve vápenci v kanadské provincii Alberta, kde se nacházela 68 miliónů let. Našli tehdy téměř celou lebku, a to ve vynikajícím stavu, chyběl však zbytek těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám