Hlavní obsah

Noc vědců rozsvítí 34 měst

Novinky,

Česko čeká v pátek 27. září rekordní Noc vědců. Do letošního 14. ročníku se totiž hned ve 34 městech zapojí na 64 institucí, které připravily celkem 1327 programových událostí na téma Šetrně k planetě. Návštěvníci budou mít z čeho vybírat – workshopy, vědecké show, přednášky, filmy, experimenty či setkání s výzkumníky. Program je zdarma a podle organizátorů je vhodný pro nejširší veřejnost, od malých dětí až po seniory.

Foto: Univerzita Karlova

Přednáška na Matematicko-fyzikální fakultě UK během loňského ročníku Noci vědců

Článek

Národním koordinátorem Noci vědců je společný tým Ostravské univerzity (OU) a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO), který oslovil desítky institucí.

„I letos propojujeme vědou doslova celé Česko. Loni se nám povedlo přilákat přes 60 tisíc návštěvníků a myslím, že jsme pro letošní ročník dali dohromady natolik zajímavý program, že překonáme loňská rekordní čísla. Návštěvníkům ve velkých městech navíc po dohodě s dopravními podniky nabídneme bezplatné vědecké autobusy, které jim umožní toho stihnout ještě víc,“ řekl Adam Soustružník z OU.

Foto: Noc vědců

Ilustrační snímek

Využití vyhozeného

V duchu letošního tématu Šetrně k planetě zapojené instituce od 17. do 22. (někde až do 24.) hodiny návštěvníky seznámí například s fungováním chytrých měst, elektromobilitou, alternativními palivy, s udržitelným nakládáním se zemědělskou půdou, dále s recyklací odpadu a jeho využitím k výrobě energií, s technologiemi na úpravu vody či na zpracování potravin.

Bezplatně si navíc lidé mohou z laboratoří odnést tipy na ekologičtější čisticí prostředky, kosmetiku nebo na další využití vyhozených odpadků.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kampus VŠB-TUO. Ilustrační foto

„Planetu Zemi nemůžeme vnímat jen jako geologický objekt. Musíme si uvědomit, že je to místo k našemu životu, které můžeme nepromyšlenými kroky nenávratně poškodit. A to je úkol jak pro nás, tak pro další generace. Programem chceme ukázat, že nejen velkými opatřeními, ale třeba i malými krůčky můžeme planetě pomoci,“ dodala Jarmila Černá z VŠB-TUO.

Nejvíce akcí v Praze

Dominantní pozici v rámci české Noci vědců má už tradičně Praha, kde se zapojí dvanáct předních institucí v čele s Univerzitou Karlovou (UK).

U příležitosti letošní Noci vědců otevře UK pro návštěvníky čtyři své budovy. Hlavní program se uskuteční na Právnické fakultě UK, kde proběhnou výstavy, přednášky, workshopy a experimenty.

Dozvíte se, jak se předpovídá počasí, díky modelu mlžné komory zjistíte, jak vzniká a mizí teplotní inverze nebo jak souvisí módní průmysl s environmentální problematikou.

Foto: Univerzita Karlova

Svět hornin pod mikroskopem na Přírodovědecké fakultě UK

„Pokud si chceme užívat nadále výhody tohoto světa, pak je věda jeden ze základních nástrojů pro jeho poznání a neustálé zlepšování,“ poznamenal prorektor pro vnější vztahy UK Miroslav Bárta.

V Chemickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK na Albertově je připraven bohatý program cílený z velké části přímo na děti.

„A rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole,“ zve Romana Wišniewski z UK.

Foto: Univerzita Karlova

Z loňské Noci vědců

V Praze se ještě zapojí Akademie věd ČR, České vysoké učení technické (ČVUT), Česká zemědělská univerzita (ČZU), Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), Národní zemědělské muzeum a Štefánikova hvězdárna.

Nelze opomenout ani další vědecká a univerzitní centra v republice – od velkých měst, jako jsou Brno v čele s Masarykovou univerzitou (MUNI), Ostrava, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Pardubice, České Budějovice, Ústí nad Labem či Zlín, až po instituce v menších městech. Kompletní program všech 64 zapojených institucí z celé ČR zájemci najdou na webu Noci vědců.

Foto: Noc vědců

Ilustrační foto

Samotná akce vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise. Jejím posláním je nejen popularizace vědy, ale i představení vědců a jejich práce, která je pro většinu lidí často neviditelná, přitom nás provází na každém kroku – u lékaře, ve škole i na cestách. V Česku se Noc vědců každým rokem rozrůstá.

„Zatímco v roce 2018 se na akci podílelo 31 institucí z celého Česka, do kterých zavítalo 60 tisíc lidí, letos je zapojeno 64 pořadatelů, a to včetně 19 veřejných vysokých škol,“ pochlubila se Jitřenka Navrátilová, manažerka národního koordinátora noci.

V loňském roce se v 371 městech po celé Evropě i mimo ni Noci vědců zúčastnilo více než 1 500 000 návštěvníků.

Reklama

Související články

Pražský festival zve na vědu v profesích

Více než stovka expozic se představí v jednom dni na sedmém ročníku Festivalu vědy, který se uskuteční ve středu 4. září od 8:30 do 19 hodin v pražských...

Výběr článků

Načítám