Hlavní obsah

Pražský festival zve na vědu v profesích

Novinky,

Více než stovka expozic se představí v jednom dni na sedmém ročníku Festivalu vědy, který se uskuteční ve středu 4. září od 8:30 do 19 hodin v pražských Dejvicích. Na zelené travnaté ploše na Vítězném náměstí a v přilehlé Technické ulici nabídnou ukázky své práce vysoké školy, ústavy Akademie věd ČR, volnočasové instituce i firmy.

Foto: ČVUT - Jiří Ryszawy

Z loňského ročníku Festivalu vědy na pražském Vítězném náměstí

Článek

Na letošním festivalu je podle organizátorů možné si na vědu „sáhnout“, vyzkoušet si znalosti, vědomosti, dovednosti, zručnost, ale hlavně zjistit, že věda má rozmanité podoby a využití ve všech oborech lidské činnosti.

Věda kolem nás

Čtrnáct ústavů Akademie věd seznámí návštěvníky s každodenní „vědou“ kolem nás. Ústav makromolekulární chemie AV ČR ukáže, jak likvidovat plasty šetrným způsobem. Mikrobiologický ústav AV ČR dá nahlédnout pod mikroskop na karcinom a melanom a vysvětlí, v čem se vizuálně liší. Třeboňské pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR Algatech ukáže budoucnost mikroskopických řas a jejich využití.

Biotechnologický ústav AV ČR odhalí pod mikroskopem zázrak reprodukce, vzniku života a jedinečnost pohlavních buněk. Biologické centrum AV ČR z Českých Budějovic zavede návštěvníky do tajemného světa klíšťat a Ústav pro českou literaturu AV ČR v padělatelském hnízdě odhalí, jak naši předkové „falšovali“ dějiny.

Stany VŠCHT si budou hrát s periodickou soustavou prvků, která slaví 150 let od objevení.

Zda jste technický nebo humanitní typ odhalí speciálně sestavené testy firmy Confused, které jsou určené především pro středoškoláky. Následně pak lze zavítat přímo ke stanům Univerzity Karlovy (UK), kde jsou připraveny ukázky simulované operace nebo ukázky výuky mediků.

Pedagogové ukážou, jak „žonglovat“ s matematikou, své znalosti z historie republiky si vyzkoušíte v karetní hře Fakulty sociálních věd UK v Praze.

Detektor lži

Hra „Mladý inženýr“ Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze vysvětlí, že technika není jen pro kluky a může být zábavná a užitečná. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT ukáže, jak částice létají všude kolem nás i skrz nás, rovněž na jakém principu je založen 3D obraz.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT předvede na detektoru lži, že člověk nemůže vědomě kontrolovat reakce svého těla.

Stany pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) si letos budou hrát s periodickou soustavou prvků, která slaví 150 let od objevení.

Česká zemědělská univerzita v Praze vás uvede do světa lesního biorytmu, předvede roboty používané v zemědělství nebo se dozvíte, jak je možné zkoumat lidské chování. Technická univerzita v Liberci nabídne svět nanovláken a jejich využití, brněnská Univerzita obrany svět armádních profesionálů a jejich techniky.

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni předvede spolu s chemickou jednotkou hasičů rukavice a požární obleky, které umí vyhodnotit rozsah a intenzitu ohně či různé zplodiny – a ochránit tak hasiče před nebezpečím.

Malý psík velkým odborníkem

Přesnou mušku a pevnou ruku na sportovní laserové střelnici vyhodnotí odborníci z České zbrojovky, kteří zájemce zasvětí i do umění konstrukce sportovních zbraní a výzdoby zbraní historických.

Techniku zásahu pak vyhodnotí balistici z Kriminalistického ústavu Policie ČR. Že i malý pes může být velký odborník, předvedou příslušníci Celní správy se svými psími specialisty.

„Návštěvníci se mohou stát i reportérem, kameramanem, střihačem nebo zvukařem ve stanu České televize. Prahou za přírodou vyrazíte s Národním muzeem a Národní technické muzeum předvede, jak se krotí elektřina. Co vše je třeba dodržovat při jízdě na kole a jaká jsou pravidla, vám ukáže BESIP společně s Městskou policií,“ vyjmenovávají dále organizátoři z VŠCHT, ČVUT, AV ČR a Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

Zájemci si též mohou virtuálně „zabagrovat“ a sedět přitom ve skutečném sedadle z bagru Strabag. Masarykova střední škola chemická prozradí, jak na vodní kámen, a Střední škola zeměměřičská odhalí tajemství zaměřování map moderními metodami.

Program festivalu bude od 17:00 na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT doplněn veřejnou debatou s odborníky na téma „Je volba profese věda?“.

Festival vědy loni navštívilo kolem 17 tisíc lidí. Vstup na něj i doprovodné akce je pro všechny návštěvníky zdarma.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám