Hlavní obsah

Nobelisté: Zcela vymýtit rakovinu? Nepravděpodobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

I přes pokrok se rakovinu zcela vymýtit zřejmě nepodaří, v příštích několika desetiletích však lze očekávat podstatné zlepšení její léčby. Domnívají se to letošní laureáti Nobelovy ceny za lékařství, konkrétně za vývoj speciální imunologické léčby rakoviny, Američan James Allison a Japonec Tasuku Hondžó.

Foto: Profimedia.cz

Tasuku Hondžó (vlevo) a James Allison, laureáti Nobelovy ceny za lékařství

Článek

Allison a Hondžó se ve čtvrtek 6. prosince se svými prognózami podělili s novináři na tiskové konferenci ve švédském Stockholmu, kde v pondělí 10. prosince Nobelovu cenu dotovanou devíti miliony švédských korun (přes 22,7 milionu Kč) slavnostně převezmou. To, že budou oceněni právě oni, bylo oznámeno 1. října. [celá zpráva]

Oba si prestižní uznání vysloužili díky účasti na vývoji speciální imunologické léčby rakoviny.

„Brzy některé druhy rakoviny výrazně potlačíme,” řekl Allison, který poukázal na pokrok v boji proti některým druhům rakoviny, včetně melanomu. Zdůraznil ale, že svět „nikdy nebude prostý rakoviny”.

S některými tumory můžeme přežít

Hondžó očekává, že jednou bude imunoterapie používána v boji proti většině druhů rakoviny, často v kombinaci s ozařováním nebo chemoterapií. Rakovinu podle něj lze účinně pozastavit, ale „i když nedokážeme tumor zcela odstranit, můžeme s některými přežít”.

„Myslím, že nejdřív přijdou na řadu trojkombinace a čtyřkombinace léků,” doplnil Allison.

Co dělat s náklady?

Ačkoli imunologická léčba znamená u rakoviny pokrok, její náklady jsou vysoké. Jednotlivé léčebné procedury údajně stojí více než 100 tisíc dolarů (téměř 2,3 milionu korun).

Allison připustil, že s náklady se musí něco stát. „Musíme jen doufat, že po dokončení a proniknutí do obecného povědomí ceny půjdou dolů,” poznamenal vědec.

Dodal, že svou polovinu peněžní odměny spjaté s Nobelovou cenou po zdanění věnuje na podporu ostatních vědců v oboru a také charitativní organizaci podporující školy pro ženy. Hondžó hodlá peníze poskytnout své mateřské Kjótské univerzitě na podporu mladých výzkumníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám