Hlavní obsah

Neuron ocenil vědce, rozdělil mezi ně devět milionů

Praha

Nadační fond Neuron na podporu vědy předal deseti laureátům vědecké Ceny Neuron. Ocenění si rozdělili celkem devět milionů korun. Hlavní cenu za celoživotní přínos vědě získal česko-americký biolog a jeden ze zakladatelů moderní světové imunogenetiky Jan Klein. Dále byly odměněny tři významné objevy a šest mladých vědeckých talentů. Fond ceny předal v pondělí 3. prosince večer v pražském Profesním domě.

Foto: NF Neuron

Ocenění laureáti

Článek

Ocenění se vybírala v sedmi vědeckých disciplínách: matematika, fyzika, chemie, biologie, medicína, společenské vědy a computer science.

Slučitelnost tkání při transplantacích

Jan Klein se kromě imunogenetiky věnoval i evoluční biologii. Zabýval se především objasňováním takzvaného histokompatibilního komplexu (MHC), tedy souboru genů, které ovlivňují slučitelnost tkání při transplantacích.

Foto: NF Neuron

Jan Klein

Zásadní bylo odhalit jejich uspořádání. Působil na několika světových univerzitách, 27 let vedl Ústav Maxe Plancka pro biologii v německém Tübingenu.

Mezi nejcitovanějšími světovými vědci

V kategorii za významný vědecký objev byli oceněni tři vědci. Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, jeden ze zakladatelů antiferomagnetické spinotroniky, zjistil, že u antiferomagnetů, tedy látek se zvláštním chováním při průchodu elektrického proudu, je zápis dat až tisíckrát rychlejší než u běžných paměťových médií.

Petr Pyšek z Botanického ústavu AV ČR, který se minulý týden objevil v žebříčku nejcitovanějších světových vědců Highly Cited Researchers společnosti Clarivate Analytics, studuje vliv migrace rostlin a živočichů na životní prostředí i další faktory. Založil databázi českých invazních rostlin a později se podílel také na světové databázi.

Foto: NF Neuron

Petr Pyšek

Tomáš Mikolov z oddělení výzkumu umělé inteligence ve společnosti Facebook získal cenu za tzv. word2vec model, který dokáže převést slova do vektorového prostředí, což přispělo ke zlepšení počítačového rozpoznávání řeči či automatických překladů.

Mladé naděje

Šest laureátů pak získalo cenu pro mladé nadějné vědce. Jsou jimi matematik Benjamin Vejnar, biolog Filip Kolář, David Košař z oblasti společenských věd, fyzik Lukáš Slodička, chemička Hana Macíčková Cahová.

Foto: NF Neuron

Hana Macíčková Cahová

Posledním je Marek Mráz z Masarykovy univerzity v Brně a ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC), jehož výzkum se zaměřuje na těžkou formu leukémie a který je jedním ze sedmi Čechů, kteří letos obdrželi prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC).

Nadační fond Neuron spoluzaložil v roce 2010 Karel Janeček (matematik, mecenáš, podnikatel), jeho cílem je zvyšovat prestiž vědců. Za dobu fungování ocenil 77 vědců částkou 60 milionů Kč. Veřejnost se může s letošními laureáty více seznámit na debatě v úterý 4. prosince od 18 hodin v centru Opero v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám