Hlavní obsah

Nejmodernějšími speleology jsou roboti z ČVUT

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeskyňáři z Česka patří dlouhodobě v oblasti speleologie ke světové špičce, o čemž svědčí i to, že se podílejí na nejnovějších objevech v podzemí od Číny až po Mexiko. Patrně stejně dobré jméno ve světě bude mít již brzy i nejmodernější technika, tedy drony a roboti, které k průzkumu neznámých chodeb v jeskyních i k záchraně zasypaných vyvíjejí odborníci na kybernetiku a počítačové systémy z ČVUT v Praze.

Nejmodernějšími speleology jsou roboti z pražského ČVUTVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Pro nácvik sběru a vyhodnocování dat, z nichž vznikají 3D mapy špatně přístupných komínů v podzemí, nyní vědci využívají proslavenou jeskyni Býčí skála v Moravském krasu u Adamova na Blanensku. Jejich stroje jsou tak trochu jako z jiného světa.

Pátrači a záchranáři s čipy

„Už nyní je umíme vyslat na místo závalů v podzemí, kde umí rychle pátrat například po zraněných jeskyňářích či hornících. Umí identifikovat nejen lidi, ale například i jejich mobilní telefony, helmy, lana a také drobné předměty. S našimi stroji a roboty se umíme dostat i tam, kam lidé ještě nepronikli nebo kde to není bezpečné,“ řekl Právu vedoucí týmu multirobotických systémů Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického Martin Saska.

Přestože stroje jsou jen prototypy, jejich vývoj pokročil natolik, že je již brzy bude možné průmyslově vyrábět.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Miniroboti na prozkoumávání jeskyní.

Býčí skála, známá svými archeologickými výzkumy, je jen dalším pomyslným výcvikovým prostorem pro vývojáře. V minulosti své drony, minivozítka nebo robotické pavouky testovali v USA například ve zlatých dolech ve Skalistých horách nebo v uhelných dolech nedaleko Pittsburghu.

Pomohou v mnoha odvětvích

Vývojáři neustále roboty zdokonalují, přesto už nyní umí neuvěřitelné kousky. Celé to vypadá jako z nějakého futuristického filmu. V potemnělém jeskyním sále se z jeho hliněné podlahy vznese čtyřvrtulový dron s četnými senzory, které mu umožňují nejen bezpečně a rychle se pohybovat v podzemí a sbírat data. Stroj nese i tři kamery. Světlo nepotřebuje. Data jsou okamžitě přenášena do počítače operátora, kde ihned vzniká 3D model jeskyně se všemi zákoutími.

Podle lebky z doby železné vytvořili princeznu z Býčí skály

Věda a školy

Obdobně pracují i robotičtí pavouci nebo vozítka připomínající zmenšeniny vesmírných lunochodů. Vědci z ČVUT jich  už mají doslova celý vozový park.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Martin Saska z ČVUT v Býčí skále s minirobotem a dronem určeným pro pohyb v podzemí.

V Býčí skále testují sedm dronů, dvě vozítka a dva pavouky. Nově vyvíjený systém může najít uplatnění v letecké inspekci kanalizací, ventilačních šachet, tunelů, přehrad a průmyslových komplexů, prostě všude tam, kde je obtížné se dostat a kde nedostatečné osvětlení, absence GPS a nutnost létat blízko překážkám znemožňují nasazení komerčně dostupných dronů.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Miniroboti jsou schopni prozkoumat jeskyně v místech, kam se speleologové nemohou dostat nebo kde je to pro ně příliš nebezpečné.

Ty z ČVUT navíc můžou fungovat jako pomyslní dravci mezi touto technikou. Umí totiž odlovit běžné civilní drony na místech, na nichž nemají co dělat, například na letištích. „Předpokládáme, že i naše stroje pro podzemí brzy najdou praktické využití,“ dodal Saska.

Jeskyně Býčí skála pořádá mimořádné prohlídky

Cestování

Reklama

Související články

Nejstarší kresbě v ČR je 7000 let

Černé čáry na velkém kameni, kterému se přezdívá kvůli jeho podobě Mozek, jsou nejstarším výtvarným jeskynním dílem v Česku. Leží v Hlavním dómu Kateřinské...

Výběr článků

Načítám