Hlavní obsah

Nefritový králík zpozoroval na odvrácené straně Měsíce „tajemný dům“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské lunární vozítko Jü-tchu-2 (Nefritový králík 2) operující na odvrácené straně Měsíce zachytilo na tamním povrchu záhadnou „krychli“. Čínské uživatele internetu inspirovala k řadě vtipných memů, ovšem zcela vážně chce objekt zkoumat i Čínská národní kosmická agentura (CNSA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína vyslala rover zkoumat objekt na odvrácené straně MěsíceVideo: Reuters

 
Článek

Rover během listopadu zachytil na obzoru asi 80 metrů od svého stanoviště v měsíčním Von Kármánově kráteru obrázek něčeho, co vypadá jako velký krychlovitý objekt, informoval čínský vládní vědecký web Our Space s odvoláním na poslední data získaná z vozítka 3. prosince.

Britský list The Independent připomíná, že samotný čínský úřad CNSA popsal daný útvar jako „tajemný dům“.

Ve skutečnosti ale pravděpodobně nebude podivná skvrna na snímku nic jiného než kus měsíční skály - velký balvan, který byl dopadem meteoritu „odstřelen“ do své současné polohy, píše web IFLScience. Na rozdíl od Země postrádá Měsíc silnou atmosféru, která by ho před „útoky“ asteroidů chránila.

Vzorky odebrané čínskou sondou patří k nejmladším měsíčním vulkanickým horninám

Věda a školy

Konkrétnější závěry přinese až další pátrání vozítka Jü-tchu-2. Čínští inženýři podle agentury Reuters upozornili, že to ale může trvat až tři měsíce, než se rover dostane na místo přímo k objektu.

Internetové vtípky

Pod hashtagem „Poslední objev Jü-tchu“ se nicméně objevila řada internetových memů, které ukazovaly vozítko pohybující se po měsíční pláni směrem k dvojici obelisků, k vysokému monolitu, či dokonce k obřímu srpu a kladivu, tj. symbolu komunistické strany.

„Je to vesmírný odpad, který tu zanechaly Spojené státy,“ napsal jeden čínský uživatel internetu v příspěvku na sociální síti. „Přistupte blíž a uvidíte, že je to testovací místo nukleových kyselin pro covid-19,“ rýpl si jiný. „Je to domov mimozemšťanů!“ uvedl třetí s předstíraným zděšením.

Jiní tipovali přízemnější - a tedy pravděpodobnější - možnost: že je to obyčejný velký kámen.

Nefritový králík vypátral, co se ukrývá pod povrchem odvrácené strany Měsíce

Věda a školy

Sonda Jü-tchu je poháněná sluneční energií a podle Our Space urazí vzdálenost 80 metrů za dva až tři lunární dny, tedy dva až tři pozemské měsíce. Robotické vozítko pracuje od svého vysazení v lednu 2019 ve Von Kármánově kráteru v pánvi South Pole-Aitken. Žádný jiný stát do té doby na odvrácené straně Měsíce nepřistál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám