Hlavní obsah

Našli jsme Odysseův palác, tvrdí Řekové

Novinky, pst

Že by měl Homér přeci jen pravdu a trojská válka nebyla jen mýtem, který se díky jeho veršům stal nesmrtelným? Řečtí archeologové tvrdí, že našli na Ithace palác jednoho z nejvýznamnějších hrdinů - krále Odyssea.

Foto: Profimedia.cz

Antická mozaika ukazuje Odyssea připoutaného ke stěžni, aby odolal volání zrádných Sirén.

Článek

Řečtí archeologové našli pozůstatky třípatrového paláce z 8. století př. n. l., které podle serveru telegraph.com odpovídají době, kdy měl vládnout Odysseus. Ovšem tady datování kulhá, protože trojské válce podle historiků nejlépe odpovídá období o pět set let starší. Do 8. století bývá zařazován Homér, který je sám na úrovni mýtické postavy a vedou se spory o to, zda Ílias a Odyssea nevytvářelo více autorů a až během věků byly redigována do ucelené formy.

Ithaka na severozápadním řeckém pobřeží nyní nabízí novou historickou kotvu pro mýtus. Podle archeologů nález a lokalita sednou na Homérův popis jako na ruku rukavice. Profesor Thanassis Papadopoulos, který vede vykopávky již 16 let, upozorňuje, že nález dobře odpovídá nálezům v Mykénách a Pylu.

Ovšem i místo nálezu někteří archeologové zpochybňují, protože podle nich dnešní řecký ostrov Ithaki nemusí být totožný s ithackým královstvím před třemi tisíci lety. Například odborník na předklasické Řecko Robert Bittlestone tvrdí, že Homérův popis Ithaky lépe odpovídá poloostrovu Paliki a ostrovu Kefalónia. A věří, že Paliki bylo kdysi ostrovem, který se po zemětřesení spojil s pevninou.

Papadopoulos však zdůrazňuje, že ať našel se svými kolegy Odysseovo sídlo, či ne, je i tak nález královského paláce významný. Odysseovo jméno ovšem dodává nálezu zvuk a pozornost médií.

Podle Homérových eposů to byl Odysseus, který vymyslel trojského koně a ukončil deset let se vlekoucí konflikt pod hradbami mocného města krále Priama. A byl to Odysseus, jemuž trval návrat na rodnou Ithaku deset let, než překonal nástrahy bohů - oklamal Kyklopa, vymanil se z kouzel Kirké, nepodlehl Sirénám a skolil i uzurpátory moci, kteří dotírali na jeho věrně čekající Penelopé.

Co mají mamuti společného s požáry? Zdá se, že si na častější výskyt ohňů na obrovských rozlohách budeme muset zvyknout. V minulosti už takových etap bylo!
Více se dočtete v Café, čtvrteční příloze deníku Právo    (Inzerce)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám