Hlavní obsah

NASA provedla testovací odpočet měsíční rakety. Zkoušku komplikoval unikající vodík

V úterý v 1:37 SELČ byl na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na Floridě ukončen testovací odpočet (tzv. wet dress rehearsal, WDR) ke startu nosné rakety SLS (Space Launch System) s misí Artemis I. Čas odpočtu byl zastaven 29 sekund před zážehem.

Foto: Profimedia.cz

Raketa SLS na odpalovací rampě Kennedyho vesmírného střediska v USA

Článek

„Nyní se poprvé podařilo zcela naplnit všechny nádrže pohonnými látkami. V průběhu testu se nicméně pozemní tým potýkal s únikem vodíku z centrálního stupně,“ informoval na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

V čase odpočítávání ke startu dochází k mnoha kritickým činnostem v rychlém sledu, jak upozornil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém webu.

NASA dopravila měsíční raketu zpět na odpalovací rampu

Věda a školy

Tento finální velký test rakety zahrnoval zejména právě naplnění nádrží stroje palivem a provedení finálního odpočtu, který je krátce před potenciálním startem přerušen –⁠ a palivo vypuštěno.

Co s únikem vodíku?

Testovací odpočet ke startu tedy vyšel, akce ale bezproblémová nebyla. Únik tankovaného vodíku ze systému dodávajícího palivo pro nádrž v hlavním stupni rakety určité vrásky inženýrům nadělal. Nejprve se obsluha pokusila potíž vyřešit ohřátím rychlospojky a jejím opětovným zchlazením.

Jelikož to nepomohlo, bylo rozhodnuto se s únikem smířit, naplnit nádrže a „zamaskovat“ data, která by jinak způsobila přerušení odpočtu. Po pozastavení odpočtu a kontrolách se nakonec povedlo přikročit k finálnímu odpočtu, který začíná 10 minut před zážehem motorů.

Odpočet byl zastaven 29 sekund před zážehem, zhruba 20 sekund před původně plánovaným přerušením. Test však lze pokládat za úspěšný, je ale možné, že se NASA bude ještě více zabývat zmíněným únikem vodíku z tankovacího systému.

Překvapení: vůbec poprvé se podařilo vypěstovat rostliny v měsíčním prachu

Věda a školy

Už dříve se u hlavního stupně rakety vyzkoušely motory RS-25 v plném a dlouhotrvajícím statickém zážehu. Test odpočtu ke startu je posledním milníkem před dlouho očekávaným letem tohoto supertěžkého stroje. Raketa dohromady měří na výšku 111 metrů a dosahuje hmotnosti skoro 2600 tun.

Dopadlo to teď každopádně výrazně lépe než v dubnu. Problémy při předchozím dubnovém testu totiž zabránily technikům naplnit raketové palivové nádrže, SLS se tak poté vrátila do haly.

Vzlet nejdříve v srpnu

NASA by mohla vypustit raketu SLS a poslat kosmickou loď Orion na zkušební let bez posádky kolem Měsíce později v tomto roce (tj. mise Artemis I). Podle aktuálních informací z NASA neproběhne tento start dříve než v srpnu.

První let rakety SLS s kapslí Orion bez lidí se přitom podle ještě poměrně nedávných očekávání měl uskutečnit v květnu. Další mise Artemis II má letět s astronauty a po obletu Měsíce se vrátit k Zemi. Cílem mise Artemis III už bude povrch Měsíce, přičemž vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout i žena.

Čeští vědci zkoumají, jak na Měsíci najít vodu ze Země

Věda a školy

Tím, že NASA rozhodla, že na měsíční povrch nevyšle astronauty dříve než v roce 2025, se posunul termín lunární mise s lidskou posádkou nejméně o rok oproti cíli, který stanovila administrativa předchozího prezidenta USA Donalda Trumpa.

Jako hlavní důvod pro zdržení šéf NASA Bill Nelson loni v listopadu zmínil sedmiměsíční soudní spor, který bránil komunikaci mezi agenturou a firmou SpaceX Elona Muska ohledně práce na lunárním modulu. Rozhodnutí uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliardy dolarů (62,6 miliardy korun) výhradně se SpaceX soudně napadla konkurenční firma Blue Origin Jeffa Bezose. Soud žalobu Blue Origin zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám