Hlavní obsah

NASA odepsala vozítko na Marsu Opportunity

– Houston

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu večer středoevropského času oficiálně odepsal marsovské vozítko Opportunity. Na planetě strávilo 15 let a výrazně přesluhovalo. Loni v červnu se přestalo hlásit.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State University

Panoramatický snímek (levá část) okolí sondy Opportunity na Marsu

Článek

Sonda měla plánovanou životnost 90 dní. Den na Marsu je zhruba o půl hodiny delší než den na Zemi. Nakonec ale na povrchu Marsu Opportunity pracovala 14 let.

„Dnes, po více než 800 pokusech kontaktovat vozítko Opportunity, ohlašujeme konec úspěšné mise na Marsu," napsal na Twitteru ředitel NASA Jim Bridenstine.

Poslední spojení se Zemí se odehrálo loni 10. června, kdy hustá prachová bouře zakryla západní okraj oblasti Perseverance Valley, kde se rover nacházel, a postupně pak celý Mars. Množství prachu v ovzduší způsobilo nedostatek slunečního svitu potřebného pro dobíjení baterií.

Spojení z 10. června ukázalo, že kapacita baterie je na historicky nejnižší úrovni. O dva dny později se již NASA se sondou nedokázal spojit, což vesmírná agentura vysvětlila tím, že vozítko se uvedlo do spánkového režimu.

Našlo důkazy o vodě

Všechny další pokusy o navázání komunikace nebyly úspěšné, takže NASA vychází z toho, že Opportunity kvůli vrstvě prachu na solárních panelech není schopné získat energii na svůj provoz.

Vozítko, které na konci ledna 2004 přistálo v oblasti zvané Meridiani Planum, po povrchu planety urazilo přes 45 kilometrů. Během své mise Opportunity mimo jiné našel důkazy o někdejší přítomnosti vody na Marsu. Podpořil tak teorie, že na čtvrté planetě naší sluneční soustavy kdysi mohly být podmínky pro existenci života.

Opportunity byl ze Země vyslán v roce 2003 stejně jako jeho dvojče Spirit. Ten na Marsu přistál o dvacet dnů dříve než Opportunity a odmlčel se 22. března 2010. Poslední pokusy navázat s ním spojení byly ukončeny 25. května 2011.

Na zprávu o ukončení provozu už reagoval viceprezident USA Mike Pence, který týmu vědců poděkoval za práci, díky níž se z plánovaných 90 dní stalo 15 let. „Ukázalo nám krásy a podivuhodnosti Marsu,” uvedl na adresu vozítka Pence.

Vozítko Curiosity se na Marsu přesunulo do jiné oblastiVideo: Novinky/Reuters

NASA má nyní na Marsu ještě robotické vozítko Curiosity. To je vybavené radioizotopovým termoelektrickým generátorem, který využívá přirozený rozpad plutonia 238 a dodává energii dvěma lithium-iontovým bateriím. Díky tomu není sonda na slunečním záření životně závislá a může pracovat nepřetržitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám