Hlavní obsah

Na Zemi je 9200 druhů stromů, které zatím nedokážeme identifikovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na naší planetě existuje kolem 73 tisíc druhů stromů, přičemž přes devět tisíc z nich zatím nebylo vědecky zdokumentováno. Vyplývá to z nového globálního odhadu, na kterém spolupracovala více než stovka vědců po celém světě a k němuž byly použity britské dešifrovací techniky z druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Iwokrama v jihoamerické Guyaně, jeden z mála nedotčených tropických lesů na světě (ilustrační foto)

Článek

Podle zjištění badatelů je ve světě o 14 procent více druhů stromů, než se původně předpokládalo. Většina ze vzácných druhů se přitom nachází v tropických pralesích, které rychle mizí kvůli odlesňování a globální změně klimatu.

Významná část neobjevených druhů je pravděpodobně navíc vzácných a s velmi omezeným místem rozšíření, informoval vědecký server Phys.org.

Výzkumníci v 90 zemích shromažďovali informace o 38 milionech stromů. V některých případech přitom museli tábořit ve velmi odlehlých oblastech, aby se k nim dostali.

Extrémní vedra ovlivňují růst stromů, potvrdil výzkum. Kmeny se smršťují

Věda a školy

„Zdokumentovat naše lesy je pro celý svět obrovská výzva,“ uvedl podle listu The Guardian spoluautor studie Jingjing Liang, který se zabývá kvantitativní ekologií a působí na Purdueově univerzitě v americké Indianě.

Počítání druhů stromů přitom přirovnal ke skládačce, na které se podíleli výzkumníci z různých částí světa. „Vyluštili jsme to spolu jako tým, každý přispěl svým kouskem,“ poznamenal.

Čtyřicet procent neznámých druhů je v Jižní Americe

Autoři studie, která byla publikována v odborném časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), předpokládají, že ve světě je 9200 druhů stromů, které dosud nebyly zdokumentovány, přičemž 40 procent z nich se nachází v Jižní Americe.

Domorodé komunity některé z těchto dosud nezdokumentovaných stromů zřejmě znají, některé druhy však mohou být ve velmi odlehlých oblastech, kde je dosud nikdo nespatřil.

V Amazonii se kácelo nejvíc za 15 let

Amerika

Největší rozmanitostí se zřejmě pyšní Amazonská nížina, kde na jeden hektar připadá zhruba 200 druhů stromů. Odborníci předpokládají, že rozmanitost druhů v oblasti je dána především teplým a vlhkým klimatem.

Statistická technika Alana Turinga

Vědci k odhadu počtu dosud nezdokumentovaných druhů stromů použili statistickou techniku, kterou britský vědec Alan Turing a jeho asistent Irving Good vytvořili, když se za druhé světové války snažili prolomit německé rádiové depeše šifrované strojem Enigma.

Rozluštil kód Enigmy a byl odsouzen za homosexualitu. Britský vědec se dočkal vyznamenání

Evropa

Metoda, kterou vyvinula tchajwanská statistička Anne Čaová pro použití k odhadu neodhalených druhů, pomohla zjistit výskyt neznámých druhů stromů pomocí dat o pozorovaných vzácných druzích. Kód v podstatě používá informace o druzích, které jsou v datech detekovány pouze jednou či dvakrát, k odhadu počtu nezachycených druhů.

Myšlenka udělat inventarizaci stromů na planetě se zrodila před deseti lety, když Liang ve svém šuplíku objevil dokumenty o stromech na Aljašce. Zjištění na něj zapůsobila a předsevzal si, že tato data dostane na internet. Následně přišel s návrhem spočítat druhy stromů na celé planetě. „Lidé se mi ze začátku smáli,“ přiznal.

Nezmizí dříve, než je odhalíme?

Není nicméně zdokumentováno, jak se celkový počet druhů stromů ve světě měnil v průběhu času. Předpokládá se však, že mnoha druhům stromů hrozí vymření v důsledku odlesňování a klimatické krize.

Podstatná část neznámých dřevin je pravděpodobně totiž citlivá na změnu klimatu. Právě v Jižní Americe, kde se předpokládá, že roste více než 40 procent neobjevených druhů stromů, bylo klima historicky stabilní, což znamená, že se flóra nevyvinula tak, aby se přizpůsobovala náhlým změnám. Proto se experti obávají, že tyto druhy zmizí, než je budou schopni zdokumentovat.

Liang ale doufá, že tato studie to pomůže změnit.

Studie: Růst pohoří je pro vznik unikátních druhů živočichů důležitější než teplota

Věda a školy

„Víme, že kvůli odlesňování a klimatickým změnám ztrácíme stromy – druhy zkrátka vymírají. Je však důležité vědět, co máme, než to ztratíme,“ konstatoval podle zpravodajské stanice CNN spoluautor studie Peter Reich z Michiganské univerzity v USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám