Hlavní obsah

Na školu v přírodě by mohly i neočkované děti, navrhují senátoři

Praha

Očkování by nemělo být podmínkou pro účast dítěte na škole v přírodě či letním táboře. Vyplývá to z návrhu senátorů, kteří také chtějí svou novelou o ochraně veřejného zdraví snížit z půl miliónu na 30 tisíc korun pokutu pro mateřské školy, které by přijaly neočkované dítě. Horní komora ve středu v prvním kole schvalování tento návrh podpořila. Podobné změny prosazovala už loni, Sněmovna je ale odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novelu, pod kterou se podepsala téměř polovina všech senátorů ze všech frakcí, nyní projednají senátní výbory.

Pokud novela získá souhlas Senátu i ve druhém kole, dostanou ji k projednání vláda a dolní komora parlamentu.

Stejně se po zbytek roku mezi vrstevníky pohybují...

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nestraníků uvedla, že cílem novely není vyřešit otázku povinnosti či dobrovolnosti očkování, ale napravit dvě nelogičnosti stávajícího zákona. Podle senátorky není důvod, proč by se neočkované děti nesměly účastnit škol v přírodě, když se po zbytek školního roku běžně pohybují mezi svými vrstevníky.

Senátorka ČSSD a někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová k další části novely potvrdila, že až půlmiliónová pokuta za přijetí neočkovaného dítěte do mateřské školy je nepřiměřeně vysoká. Podle předkladatelů by byla pro školky likvidační.

Podobné úpravy Senát prosazoval loni v létě v rámci vládní novely zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna ale tehdy tyto úpravy odmítla. Senát tehdy navíc požadoval z novely odstranit ustanovení, podle kterého nebude hlukem hudba při venkovních produkcích.

Do zákona se přes nesouhlas horní komory dostalo také právo hygieniků vstupovat do soukromých bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám