Hlavní obsah

Na pekelné planetě 490 světelných let od Země prší kamení

Právo, Michal Mocek

Ze všeho nejvíce připomíná planeta COROT-7b peklo. Atmosféru oběžnice v souhvězdí Jednorožce totiž tvoří odpařené skály. A když na ní začne pršet, do jezer či oceánů lávy na rozpáleném povrchu padá jen kamení.

Článek

Planeta vzdálená od Země 490 světelných let krouží okolo tzv. oranžového trpaslíka a má jednu zvláštnost: podobně jako Měsíc Zemi, i COROT-7b ukazuje své hvězdě jen jedinou polokouli. Navíc se pohybuje ve vzdálenosti pouhých 2,5 miliónu kilometrů od své hvězdy (i nejbližší planeta Slunce, Merkur, je od něj vzdálena 23krát více).

Na osvětlené polokouli podivné planety proto panuje ďábelský žár: pomyslný teploměr by tam ukázal 2800 stupňů Celsia. To stačí, aby se odpařovaly i skály. „Jedinou atmosféru, kterou toto těleso má, tvoří páry stoupající z roztavených křemičitanů v lávovém jezeře či oceánu,“ uvádí profesor Bruce Fegley, který se svou asistentkou Laurou Schaeferovou z Washington University ve St. Louis analyzoval atmosféru nově nalezené planety, již v únoru objevil evropský teleskop Corot.

Druhá část planety však zůstává ve věčném stínu a chladu. Odhaduje se, že tam panuje teplota okolo mínus 220 stupňů. Pokud pronikne studená fronta z této polokoule na osvětlenou část, odehraje se něco podobného, jako na Zemi.

„Ale místo formování vodních oblaků a deště z kapek vody tu vznikají kamenná oblaka, z nichž začínají pršet oblázky,“ soudí Fegley, který k modelování atmosféry na COROT-7b nasadil program MAGMA. Ten byl již dříve využit při výzkumu sopek na Jupiterově měsíci Io.

Reklama

Výběr článků

Načítám