Hlavní obsah

Na oběžné dráze je nový teleskop CHEOPS, bude zkoumat známé extrasolární planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kourou (Francouzská Guyana)
Aktualizováno

Nový teleskop CHEOPS Evropské kosmické agentury (ESA) vynesla ve středu 18. prosince na orbitu ruská raketa Sojuz ST-A z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně. Jde o další zařízení, které se zaměří na planety mimo Sluneční soustavu, tedy extrasolární planety neboli exoplanety. Nebude však hledat nové, ale nebývale bedlivě zkoumat ty známé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do kosmu míří nový výkonný teleskopVideo: AP

 
Článek

Start rakety, která kromě CHEOPSu vynesla na oběžnou dráhu kolem naší planety ještě čtyři družice včetně italské COSMO-SkyMed na sledování Země, se z jihoamerického kosmodromu podařil po jednodenním odkladu.

Odlet z Kourou byl v úterý zrušen hodinu a 25 minut před plánovaným zažehnutím motorů Sojuzu, a to zřejmě kvůli chybě softwaru.

Start rakety Sojuz ST-A (modifikovaná verze stroje Sojuz 2.1a pro jihoamerický kosmodrom), která vynesla satelit CHEOPS na orbitu.

Samotné oddělení přístroje od horního raketového stupně proběhlo podle očekávání ve 12:19 SEČ, jak ESA potvrdila na svém Twitteru.

Teleskop CHEOPS (CHaracterizing ExOPlanets Satellite) má podobně jako dalekohled Kepler amerického vesmírného úřadu NASA pozorovat planety při přechodu před mateřskou hvězdou a shromažďovat data. Mezi oběma misemi je ale zásadní rozdíl.

Určit také velikost planety

Kepler, který loni spotřeboval potřebné palivo a dosloužil, sledoval najednou přes 150 tisíc hvězd a pátral po nových exoplanetách. Během devíti let činnosti jich našel přes 2600.

Keplerův vesmírný dalekohled dosloužil. Došlo mu palivo

Věda a školy

Celkem bylo doposud zaregistrováno více než 4000 exoplanet. Objevit tyto vzdálené světy mimo náš solární systém tedy již umíme. Nyní je ale záměrem, dozvědět se o nich více, jak poznamenala agentura AP.

Mise od ESA s hlavním partnerem Švýcarskem se na rozdíl od Keplera soustředí na analýzu již objevených exoplanet. Teleskop bude například zaznamenávat změny v jasu sledované hvězdy, které způsobují přechody planety před hvězdou z pohledu od Země. To umožní určovat velikost planety. Cílem je rovněž zjistit více o složení těchto těles.

První česká exoplaneta se jmenuje Makropulos

Věda a školy

CHEOPS má zkoumat několik stovek exoplanet, které jsou větší než Země a menší než Neptun. Má létat v orbitální nadmořské výšce asi 700 kilometrů a bude řízen ze Španělska.

„Očekáváme zahájení vědeckých operací satelitu na přelomu března a dubna 2020. Od té chvíle budeme shromažďovat údaje. Doufáme, že první zjištění CHEOPSu budeme moci zveřejnit ještě před příštím létem,“ dodal podle AP vědec z daného projektu David Ehrenreich.

Výsledky bádání podle agentury TASS umožní vybrat kandidáty na podrobnější pozorování pomocí evropského Extrémně velkého dalekohledu (E-ELT), budovaného v Chile, a teleskopu Jamese Webba, připravovaného NASA společně s ESA a s Kanadskou vesmírnou agenturou (CSA). Vypuštění tohoto aparátu je prozatím plánováno na březen 2021.

Obří teleskop Jamese Webba půjde na sto dní k ledu. Doslova

Věda a školy

Obecně k silným motivacím pro pátrání po planetách mimo Sluneční soustavu patří touha zjistit, jestli i jinde existuje svět podobný Zemi či zda je ve vesmíru život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám