Hlavní obsah

Na Měsíc dopadl meteorit, jasná exploze byla vidět i ze Země

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil záběry exploze na Měsíci, kterou způsobil dopad meteoritu. Vědci ji označili za největší a nejjasnější v osmileté historii sledování Měsíce. Výbuch byl tak silný, že mohl být pozorován pouhým okem ze Země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry exploze na MěsíciVideo: Reuters

 
Článek

K dopadu meteoritu došlo už 17. března tohoto roku, ale exploze trvala jen jednu sekundu. Vědci ji proto neviděli v reálném čase a přišli na ni až při dodatečném procházení záznamu jednoho z teleskopů, který je součástí programu pozorování Měsíce.

Tento program běží osm let a s jeho pomocí bylo zaznamenáno více než 300 dopadů meteoritů na povrch jediné přirozené družice Země. Ten březnový byl ale ze všech nejsilnější, a pokud by se v daný moment na Měsíc někdo díval ze Země, mohl ho vidět pouhým okem.

„Vyskočil přímo na mě, byl tak jasný. Už jsme jich pár (výbuchů) zařadili do kategorie ‚wow‘, ale tento byl tak zářivý,“ řekl analytik NASA Ron Suggs, který výbuch viděl jako první. Vědci dodali, že byl asi desetkrát silnější, než cokoliv, co viděli předtím.

Sonda hledá kráter

Na základě získaných dat odborníci z NASA určili, že meteorit byl široký asi 30 centimetrů, vážil odhadem 40 kilogramů a na povrch Měsíce dopadl rychlostí 90 tisíc kilometrů za hodinu.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), která už téměř čtyři roky obíhá Měsíc, teď pátrá po kráteru, jehož průměr vědci odhadují na 20 metrů. Měsíc nemá na rozdíl od Země atmosféru, která by ho před těmito tělesy chránila, podobných kráterů je proto na jeho povrchu obrovské množství.

Výzkumníci prošli ještě jednou data ze 17. března a zjistili, že tu noc se toho na obloze dělo víc. Kamery totiž zachytily neobvyklé množství těles v zemské atmosféře, která putovala po téměř stejné dráze jako meteorit z Měsíce. Většina z nich však shořela ještě předtím, než dopadla na povrch.

Reklama

Výběr článků

Načítám