Hlavní obsah

K ISS odlétají včelí roboti, budou pomáhat astronautům

Novinky,

Dva speciální roboty přezdívané „Astrovčely“ vyšle americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na oběžnou dráhu, aby pomáhali astronautům s domácími pracemi a experimenty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na palubě kosmické lodi Cygnus, která bude „pod křídly“ rakety Antares, tam vyrazí již ve středu pozdě večer našeho času.

Na ISS budou astronautům pomáhat speciální robotiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jedná se o roboty ve tvaru kostky o šířce zhruba 32 centimetrů. Jsou vybaveni kamerami, dotykovou obrazovkou, reproduktory, mikrofonem a mechanickým ramenem. Podle informací od NASA mají takzvaní Astrobees rovněž speciální senzory pro navigaci, monitorování posádky, odběry vzorků nebo logistiku.

Napájet se budou pomocí palubních baterií, pohybovat díky pohonnému systému, který je založený na principu ventilace, napsala agentura Reuters.

Astrovčela se sama odletí nabít

Kontrolovat je budou letoví operátoři ve středisku v americkém Houstonu, disponují však i automatickým režimem. Když se robotům začnou vybíjet baterky, sami automaticky odletí do nabíjecího systému v rámci ISS.

Start nosné rakety Antares společnosti Northrop Grumman se zásobovací lodí Cygnus, která má kromě „Astrovčel“ na palubě několik tun nákladu včetně příslušenství pro posádku ISS a zařízení na vědecké pokusy, je naplánován na středu 17. dubna ve 22:46 SELČ.

Podle NASA má raketa odstartovat z malého amerického kosmodromu Wallops Flight Facility ve Virginii.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám