Hlavní obsah

Na českých vysokých školách studuje čím dál více cizinců

– Praha

Na tuzemských vysokých školách přibývá cizinců, za posledních deset let jejich podíl vzrostl z osmi procent na přibližně 16 procent všech studujících. Loni jich v ČR bylo zhruba 44 800. Celkový počet studentů přitom v posledních letech vlivem demografického vývoje poklesl, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Loni studovalo na vysokých školách v ČR 44 800 cizinců.

Článek

„Navzdory tomu, že se podíl studentů na vysokých školách každoročně snižuje, naopak počet cizinců roste,” uvedla Adriana Ondrušová z ČSÚ.

Platí se za studium v cizím jazyce a na soukromých školách.

Loni studovalo na vysokých školách v ČR 44 800 cizinců, před deseti lety to bylo přibližně o 14 700 méně. Celkový počet studentů činil minulý rok 290 100, v roce 2008 to bylo o 78 tisíc více. Nejvíce posluchačů měly vysoké školy v roce 2010. Tehdy na ně chodilo 396 000 lidí, z toho jich bylo 37 500 ze zahraničí.

Většinou Slováci

„Převážná většina cizinců pochází ze Slovenska. Slováků je na českých vysokých školách téměř 22 tisíc. Dále jsou to studenti s ruskou národností, kterých bylo v roce 2018 na českých vysokých školách téměř 6000. Pak to jsou třeba studenti z Ukrajiny, kterých bylo přes 3000,” vyjmenovala Ondrušová.

Většina zahraničních studentů studuje na veřejných školách. Zahraniční studenti ze zemí se slovanským jazykem – ale nejen z nich – do Česka často přijíždějí dříve a zaplatí si několikaměsíční jazykový kurz češtiny.

Připravují se tak na studium v českém jazyce, které je (na veřejných VŠ) bezplatné. Platí se studium v cizím jazyce a na soukromých školách.

Absolvování české vysoké školy či univerzity cizincům ze zemí mimo Evropskou unii usnadní i získání práce v ČR. Nepotřebují pak totiž pracovní povolení.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám