Hlavní obsah

Na asistenty pedagogů by mělo jít více peněz

Zlín

Na asistenty pedagogů by v příštím roce mělo být vynaloženo více peněz. V pátek to ve Zlíně oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Na problematiku nedostatečného ohodnocení asistentů podle svých slov narazila i v jiných krajích.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Valachová

Článek

„Domnívám se, že rozpočtový rok 2016 umožní odstranit tyto nerovnosti v odměňování, protože jsme vybojovali dost finančních prostředků na navýšení platů i výkonů,” uvedla Kateřina Valachová. Oproti navrženému rozpočtu bude podle ní v příštím roce na různé potřeby související s větším počtem dětí v systému a jejich speciálními potřebami 1,5 miliardy korun.

„To by mělo stačit na to, abychom minimálně v roce 2016 začali nerovnosti (v odměňování) narovnávat,” poznamenala ministryně. Někteří ředitelé škol ve Zlínském kraji uvedli, že dostávají na plat asistenta kolem 100 000 korun ročně, což je zcela nedostatečné. Podle ministryně to v praxi vede k tomu, že jsou kráceni na platech nejen samotní asistenti, ale i celý učitelský sbor.

Učitelům se v listopadu zvýší plat

Zlínský kraj evidoval na konci uplynulého školního roku 400 asistentů pedagoga. „Zlínský kraj přispívá na jeden plný pracovní úvazek částkou 110 000 korun plus odvody. Ročně dává Zlínský kraj částku 32,1 miliónu korun,” řekla Helena Mráčková z tiskového odboru kraje. Podle náměstkyně zlínského primátora Kateřiny Francové (STAN) je v každé ze 13 základních škol v krajském městě tři až pět asistentů.

Učitelům se od listopadu zvýší plat o tři procenta. V regionálním školství, tedy na všech školách s výjimkou vysokých, byl loni průměrný plat pedagogických pracovníků bez započtení vedoucích 24 888 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám