Hlavní obsah

Musk vyslal na oblohu dalších 60 družic Starlink

Novinky, tcs

Ve středu odstartovala raketa Falcon 9 z Mysu Caneveral v rámci již osmé mise Starlink. Na oběžnou dráhu vynesla dalších 60 družic, které doplní 420 svých souputníků, kteří už krouží na oběžné dráze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost SpaceX vyslala do kosmu osmou várku satelitů StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Vesmírné projekty Elona Muska pokračují rychlým tempem, které pandemie koronaviru pouze přibrzdila. Ve středu odstartovala k nebesům již druhá raketa Falcon 9 během pěti dnů. Při středečním startu však nenesla lidskou posádku, nýbrž dalších 60 satelitů Starlink, s jejichž pomocí chce Musk stvořit celoplanetární rychlou internetovou síť.

Mezi šedesátkou družic byla jedna výjimečná. Je totiž vybavena systémem, který má blokovat sluneční paprsky dopadající na povrch komunikačních antén. Pokud bude systém fungovat, výrazně zredukuje odražené světlo od satelitů, na které si nejvíce stěžují astronomové.

Nad Českem létají Muskovy „hvězdné vláčky”. Natočili jsme je

Věda a školy

První stupeň rakety, který má za sebou již čtyři úspěšné starty, přistál úspěšně i na popáté na plošině nazvané „Just Read the Instructions“ (Jen si přečti návod).

Přes Muskovy družice neuvidíme blížící se asteroid, varují astronomové

Věda a školy

Start se odehrál dva dny před desetiletým výročím prvního startu rakety Falcon 9. Za tu dobu program Space X dokázal zajistit, aby se první stupeň a přídavné rakety dokázaly vrátit bez úhony na zem, dopravit lidskou posádku k ISS a vynést 480 družic Starlink na oběžnou dráhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám