Hlavní obsah

Mladý vědec navrhuje stroje vypalující fotky do dřeva

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Absolvent Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Martin Jurek unikátním způsobem propojil vědu s uměním. Vyrábí vlastní stroje, na kterých vytváří vypalované fotografie, mapy a obrazy do dřeva, kůže či koženky.

Foto: archiv VŠB-TUO

Martin Jurek z Ostravy ukazuje své dílo vzniklé vypalováním fotografie do dřeva.

Článek

„Myšlenka propojit vědu s uměním se u mladého ostravského vědce zrodila na jeho studijním pobytu ve Finsku. Tam se dozvěděl více o strojích, 3D tiskárnách a zpracování obrazu,“ uvedla mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

Díla vznikají bez odpadu, bez chemie a s pozitivní uhlíkovou stopou.

„Stroje jsou velmi produktivní a šetří nám práci, navíc díky nim může vzniknout i něco opravdu hezkého. Když jsem se vrátil z Finska, tak jsem se začal věnovat studiu 3D tiskáren. Pak jsem někde zahlédl ručně gravírovaný obrázek a začal jsem přemýšlet. Měl jsem znalosti z oblasti 3D tiskáren, gravírování mělo navíc spojitost s mým oborem na strojní fakultě,“ vzpomínal Martin Jurek.

Tisícovka obrázků

Dosud vytvořil více než 1000 obrázků s různými náměty. „Gravíroval jsem obrázky erupce na slunci, galaxie, mapy měst, fotografie či planety. Teď už pracuji na vlastních návrzích. Používám hlavně světlé dřevo, ideálně bukové,“ vysvětlil mladík, kterého v jeho počátcích podpořila právě jeho mateřská univerzita.

Poskytla mu první prostředky na vybavení. Později se již mladý vědec postavil na vlastní nohy. Nyní vyvíjí i automatizované stroje.

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Věda a školy

„Chci, aby si stroj sám podal materiál, díky čemuž bude fungovat nonstop bez kontroly. Je to přirozený vývoj. Už to není jen o tom, že stojíte u starého stroje, vyměňujete podklady a mačkáte tlačítka. Hlavní část lidské pracovní síly se pak přesouvá od stereotypní a jednoduché práce ke kreativní činnosti s vysokou přidanou hodnotou,“ míní Jurek, který již spolupracuje i s dalšími svými kolegy.

Už nedělá jen obrázky, od příštího roku si lidé budou moci pořídit gravírované batohy, opasky a další doplňky.

Na jaře Jurek vyráběl ve spolupráci s jednou firmou i novou lavičku, která je nyní k vidění na ostravské Haldě Ema. Jeho unikátní díla vznikají navíc bez odpadu, bez chemie a s pozitivní uhlíkovou stopou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám