Hlavní obsah

Ministerstvo školství rozdělilo 30 miliónů na školní obědy

Praha

Ministerstvo školství rozdělilo mezi tři neziskové organizace 30 miliónů korun na školní obědy. Naprostou většinu peněz získal projekt Obědy pro děti organizace WOMEN FOR WOMEN, který může potřebným zaplatit obědy v celkové hodnotě asi 27,6 miliónu Kč. Dva milióny získal nadační fond Drab Foundation, 400 tisíc ostravská organizace Společně-Jekhetane.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Projekt Obědy pro děti funguje od roku 2013. V prvním roce existence pomohl několika stovkám dětí, ve školním roce 2014/2015 už to bylo přes 2000 dětí ze 458 škol.

V aktuálním školním roce projekt pomohl 2424 dětem ze 427 základních škol, sdělila manažerka charitativních projektů manželů Tykačových Jana Skopová. Stálo to asi osm a půl miliónu korun. Celkem 62 procent podpořených dětí pochází z rodin samoživitelek nebo samoživitelů.

Projekt ministerstva práce

Iniciátorka projektu Ivana Tykač doplnila, že stejně jako u peněz získaných ze soukromých darů půjde i státní dotace kompletně na úhradu školních obědů. Provozní náklady budou uhrazeny z jiných zdrojů společnosti Women for women. Pro stejné účely jako třicetimiliónová dotace ministerstva školství slouží i další projekty.

Jedním z největších je program ministerstva práce, který je financovaný z evropského operačního programu potravinové a materiální pomoci. Jeho cílovou skupinou jsou děti od tří do patnácti let, které navštěvují MŠ nebo ZŠ a jejichž rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi. Žádat mohou kraje a hlavní město Praha.

Pro úhradu školních obědů není možné kombinovat různé programy postavené na státních nebo evropských dotacích, upozorňuje ministerstvo školství. Pokud se tedy škola prostřednictvím některé ze tří neziskových organizací zapojí do dotačního programu resortu školství, nemůže již využít jiné dotace.

Může využít projekty financované z neveřejných zdrojů, jako jsou dary, sbírky nebo sponzorské příspěvky. Musí ale jednotlivé zdroje jasně oddělit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám