Hlavní obsah

Miniprasata mohou pomáhat v terapii Crohnovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Při léčbě komplikací Crohnovy choroby, vážné autoimunitní nemoci trávicího traktu, mohou pomoci miniprasata. V Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR se podařilo vytvořit model prasete s podobnými komplikacemi, jakými trpí pacienti s Crohnovou chorobou. Zvířata tak mohou posloužit k vývoji a testování nových léčebných postupů.

Foto: M. Lukáš, Akademie věd ČR

Miniaturní prasata jsou ideální zvířecí modely pro vývoj a testování nových léčebných postupů. Ve výřezu vpravo endoskopický zákrok na minipraseti.

Článek

Pacienti s tímto onemocněním trpí opakovaným zúžením střeva. Vědcům se podařilo podobné zúžení vytvořit i u miniaturních prasat.

Zdravotní sestra s umělým vývodem bojuje se stigmaty kolem nemoci střev

Zdraví

„U našich miniprasátek jsme prokázali stabilní průměr střevního zúžení přetrvávající po dobu delší než šesti měsíců, vhodný pro vývoj nových endoskopických technik ošetření nebo trénink endoskopických specialistů humánní medicíny,“ vysvětlil Martin Lukáš z výzkumného týmu, jak unikátně využít liběchovská miniprasata.

Nemoc často vyžaduje více operací

Asi polovina pacientů s Crohnovou nemocí podstoupí podle odborníků do deseti let po stanovení diagnózy chirurgické odstranění poškozené části střeva. Až u 60 procent z nich se v místě opětovného spojení objeví další komplikace, které omezují průchodnost střev a vyžadují další chirurgické zákroky.

Nejvhodnější a nejšetrnější formou léčby jsou podle expertů právě pokročilé endoskopické techniky. Jejich využití ale vyžaduje zkušenost a praxi, kterou lze jen těžko získat na lidských pacientech. Vývoj endoskopických technik a jejich trénink tak testují vědci právě na miniprasatech.

Čeští vědci popsali opomíjené původce dětských infekcí kůže. Přenášejí se z morčat

Věda a školy

„Vytvořili jsme nový, opakovatelný model střevního zúžení u miniprasete jakožto velkého zvířecího modelu s makroskopicky i mikroskopicky potvrzenými zánětlivými změnami, jež napodobují Crohnovu nemoc lidí,” podotkl Štefan Juhás z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR.

Foto: M. Lukáš, Akademie věd ČR

Endoskopická fotografie vytvořené zúženiny na střevu prasečího modelu po aplikací směsi, jež zmenšuje průměr trávicí trubice a simuluje tak komplikaci při Crohnově chorobě.

V liběchovském pracovišti Ústavu živočišné fyziologie a genetiky se dlouhodobě zabývají využitím miniprasat jako vhodných modelů k výzkumu nejrůznějších lidských onemocnění. Miniprasata jsou podle odborníků fyziologicky a anatomicky podobnější člověku než jiná menší zvířata, na kterých se léčebné postupy zpravidla testují.

Němečtí výzkumníci rozchodili myši s poškozenou míchou. Jedinou injekcí

Věda a školy

Nynější studie vznikla ve spolupráci se specialisty z klinického a výzkumného centra pro střevní záněty Iscare a s chirurgy z Všeobecné fakultní nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice v Praze a Královské Lancasterské nemocnice ve Velké Británii.

Reklama

Související články

Česku znovu hrozí africký mor prasat

Česku reálně hrozí opětovné zavlečení afrického moru prasat do tuzemských chovů. Toto vysoce infekční onemocnění se totiž objevilo blízko českých hranic...

Výběr článků

Načítám