Hlavní obsah

Masarykova univerzita chystá výuku klinické farmacie i tlumočení znakového jazyka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masarykova univerzita (MU) v Brně připravuje nové studijní programy, které chce otevřít do dvou let. Reaguje tím na potřeby na trhu práce i na zájem uchazečů. Jedním z nově připravovaných bude magisterský program Klinická farmacie na Lékařské fakultě MU. Nemá jít o konkurenci rovněž brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity. Přidají se i další fakulty, vyučovat se tedy bude mimo jiné biotechnologie a tlumočení českého znakového jazyka.

Foto: Masarykova univerzita

Masarykova univerzita v Brně

Článek

O tom, že si MU už může – jako druhá v ČR po pražské Univerzitě Karlově – schvalovat své studijní programy, protože jí byla udělena takzvaná institucionální akreditace, Novinky informovaly. [celá zpráva]

O co půjde konkrétně? „Na naší fakultě budeme usilovat o otevření studijního programu Klinická farmacie, protože se jedná o důležitou součást klinické medicíny a velmi poptávanou specializaci,“ uvedl děkan Lékařské fakulty MU Martin Bareš. Výuku v tomto programu chce zahájit v akademickém roce 2020/2021, a to pro dvě skupiny po 15 studentech.

Děkan zdůraznil, že výuka farmacie nebude představovat konkurenci pro Veterinární a farmaceutickou univerzitu, jelikož půjde o doplňkový studijní program, který jen rozšíří stávající nabídku.

Embryolog i tlumočení znakové řeči

„Lékařská fakulta chystá také další nový magisterský studijní program, a to Embryolog ve zdravotnictví, který reaguje na rostoucí potřebu léčby poruch plodnosti a neexistenci akreditovaného vzdělávacího programu v tomto oboru,“ sdělila dále mluvčí MU Tereza Fojtová.

Nové studijní programy připravují i další fakulty, a to v rámci projektu Muni 4.0, který loni získal dotaci 200 miliónů Kč z evropského Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Dva chce akreditovat Přírodovědecká fakulta, která připravuje magisterské programy Geoenvironmentální rizika a sanace a Biotechnologie.

Filozofická fakulta MU hodlá v nejbližších letech zavést také dva nové programy, a to bakalářský Tlumočnictví českého znakového jazyka a navazující magisterské studium Zvukového designu a multimediálních technologií.

Foto: Masarykova univerzita

Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně

„Na rostoucí poptávku trhu a rovněž na národní strategii Zdraví 2020 a mezinárodní strategii WHO 2020 pak reaguje i Fakulta sportovních studií, která chystá bakalářský studijní program Kondiční a osobní trenér,“ doplnila Fojtová.

Zpřehlednit a lépe si rozvrhnout studium

Většinu výše uvedených studijních programů nabídne univerzita zájemcům od akademického roku 2019/2020 a v roce následujícím. Jejich akreditace již bude nově schvalovat univerzitní Rada pro vnitřní hodnocení. V případě magisterského studijní programu Klinický farmakolog bude schvalovacím orgánem Národní akreditační úřad.

Nová nabídka studijních programů již odráží platnou novelu vysokoškolského zákona o institucionální akreditaci. Původní počet 600 otevíraných studijních programů univerzita v příjímacím řízení pro akademický rok 2019/20 sníží na 400, nabídne však nové možnosti výběru studijního plánu.

Škola tím vším reaguje také na potřeby a očekávání studentů, kteří tak budou moci rozšířit získané poznatky napříč obory a zároveň v některých případech odložit volbu specializace na později.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Například dle rektora Mikuláše Beka v posledních letech stále atraktivnější studium informatiky budou moci do svých studijních plánů zařadit i studenti ekonomie, sociálních nebo humanitních věd. Připomněl, že se nabídka studijních programů zpřehlední.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Finální podobu celé nabídky Masarykova univerzita zveřejní 1. listopadu s otevřením přijímacího řízení pro akademický rok 2019/20.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám