Hlavní obsah

Masarykova univerzita si může schvalovat své studijní programy

Novinky,

Národní akreditační úřad (NAÚ) schválil žádost Masarykovy univerzity (MU) v Brně o udělení takzvané institucionální akreditace. Univerzita si tak po dobu 10 let bude sama schvalovat a upravovat své studijní programy. Toto oprávnění získala pro všech 23 oblastí vzdělávání, oznámila v pátek MU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek

Článek

Studijní programy bude na MU nově schvalovat Rada pro vnitřní hodnocení, kterou si pro tyto účely škola ustavila. O akreditaci požádala loni jako druhá VŠ po pražské Univerzitě Karlově a jako druhá ji také obdržela.

„Rozhodnutí NAÚ je završením úsilí mnoha lidí, kteří na univerzitě dlouhodobě rozvíjejí systém vnitřního hodnocení a pečují o kvalitu vzdělávání. Získali jsme větší autonomii a zároveň významnější díl odpovědnosti vůči společnosti. Toto nově nabyté oprávnění nám umožní, abychom učili lépe,“ prohlásil rektor brněnské školy Mikuláš Bek.

Pracovat se zpětnou vazbou

Udělení institucionální akreditace je podmíněné tím, že má VŠ funkční vnitřní systém kontroly kvality, který pracuje se zpětnou vazbou nejen od akademiků, ale také od studentů či odborníků z praxe.

Žádost o udělení této akreditace podala MU v prosinci loňského roku. Úřad využil zákonnou 150denní lhůtu, aby ji prostřednictvím svých hodnoticích komisí složených z desítek odborníků prozkoumal.

23 oblastí vzdělávání na Masarykově univerzitě:
Bezpečnostní oboryBiologie, ekologie a životní prostředí
Ekonomické oboryFilologie
Filozofie, religionistika a teologieFyzika
Historické vědyChemie
InformatikaMatematika
Mediální a komunikační studiaNeučitelská pedagogika
Politické vědyPrávo
PsychologieSociální práce
SociologieTělesná výchova a sport; kinantropologie
UčitelstvíVědy o umění a kultuře
Vědy o ZemiVšeobecné lékařství a zubní lékařství
Zdravotnické obory

Univerzitní Rada pro vnitřní hodnocení mezitím již dle nových pravidel zahájila přípravu na vnitřní akreditaci inovovaných studijních programů, do kterých se budou uchazeči poprvé hlásit už od podzimu tohoto roku. Sama výuka podle toho začne v akademickém roce 2019/20.

Lépe si plánovat studium

„Máme vše připraveno tak, abychom ihned po obdržení písemného rozhodnutí o udělení institucionální akreditace mohli začít s vnitřní akreditací nové nabídky studijních programů, která již bude reflektovat změny vyplývající z novely zákona o vysokých školách,“ doplnil místopředseda Rady pro vnitřní hodnocení MU Ladislav Rabušic. Kdo o institucionální akreditaci nepožádá či ji nedostane, musí stejně jako dosud žádat o akreditaci pro jednotlivé studijní programy NAÚ.

Nabídka studijních programů se nyní má v řadě případů zpřehlednit. Cílem je, aby si studenti mohli lépe zvolit svůj plán studia a rozhodnout se pro jeho užší zaměření až v pozdějších semestrech.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Novou nabídku studijních programů a změny v jejich struktuře MU představí 13. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám