Hlavní obsah

Mars je vyprahlý milióny let, šance na život jsou mizivé

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povrch rudé planety je vyprahlý, pustý a nevhodný pro život možná již 600 miliónů let. Tvrdí to tým vědců, kteří zrníčko po zrníčku prozkoumali v uplynulých třech letech vzorek marťanské půdy získaný v roce 2008 sondou Phoenix Mars Lander.

Foto: Profimedia.cz

Povrch planety Mars

Článek

„Zjistili jsme, že i když je na Marsu dostatek ledu, planeta zažívá supersucho, které může trvat už stovky miliónů let. Mars, jak jej známe dnes, zřejmě stojí v ostrém protikladu ke své dřívější historii, která znala teplejší a vlhčí období a která mohla být vhodnější pro život,“ oznámil vedoucí týmu Tom Pike z britské Imperial College London.

Podle Pikea a jeho kolegů nebyla ani starší minulost pro život příliš přínosná. Povrch Marsu byl vystaven působení tekuté vody nejvýše pět tisíc let během čtyř miliard roků od vzniku planety. Ukázalo to pátrání po drobných částečkách jílu, které vznikají působením vody na skalnaté podloží.

Podařilo se totiž najít jen pár částeček, které by mohly jílem být – tvoří jen 0,1 procenta získaného vzorku půdy na Marsu. Pro srovnání na Zemi tvoří jíl 50 a více procent půdy. Povrch Marsu tak podle expertů připomíná spíše Měsíc než Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám