Hlavní obsah

Mango v Kambodži suší solární sušičky z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mango je v Kambodži druhým nejvíce pěstovaným druhem ovoce hned za banány. Je sice výhodným artiklem, čerstvé se ale rychle kazí. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto pomáhají se sušením ovoce z oblasti Kampong Speu, centrální kambodžské provincie. Producenti díky českému know-how začali s výrobou solárních sušiček ovoce.

Foto: archiv Petra Němce

Jednoduché sušičky na mango pro farmáře znamenají skutečnou revoluci.

Článek

Technologie je pro místní úplnou novinkou a mohou si ji ověřit na třech solárních sušičkách, které byly předány místním zemědělským komunitám. Zemědělci se tak nyní lépe vyrovnají s nadprodukcí, protože i zde dosud přišla značná produkce úrody vniveč.

„Navíc sezona sklizně je poměrně krátká. Sušení tohoto ovoce místním farmářům tedy hodně pomůže. Znamená pro ně stabilnější zásobu jak pro vlastní spotřebu, tak pro prodej,“ uvedl Petr Němec z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci vyvinuli miniaturní solární pece. Umějí odstranit toxické plyny i vyrábět nanomateriály

Věda a školy

Češi radí s marketingem 

Čeští vědci už farmáře vyškolili ve zpracování manga, balení a také radí s marketingem na místním i zahraničním trhu.

„V drtivé většině jde o export čerstvého manga, tedy výpěstku bez přidané hodnoty. Levné kambodžské mango jde do sousedního Vietnamu, kde se dále zpracovává na různé produkty, které jsou již prodávány za vyšší ceny,“ vysvětlil Němec.

Náhodou vypěstoval nejdražší mango na světě, teď si musel najmout ochranku

Muži

„Přidaná hodnota tedy nezůstává v Kambodži, ale v jiné zemi. Takže sušička pěstitelům přinese vyšší finanční výnosy z vlastní úrody a může také podpořit potravinovou soběstačnost,“ dodal.

Kambodža je významným producentem této komodity a většina země je pro její pěstování vhodná. Však je také jedním z pěti největších producentů manga na světě. Export sladkého ovoce poslední roky významně roste, nyní se pohybuje kolem 200 tisíc tun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám