Hlavní obsah

Máme novou látku pro boj s rakovinou, oznámili čeští a američtí vědci

– Praha • Aktualizováno

Mezinárodní vědecký tým českých a amerických vědců v úterý oznámil novou naději v léčbě rakoviny. Na výzkum slibné látky, která úspěšně blokuje další dělení rakovinných buněk, navíc získal 800 miliónů korun. Klinické testy mají začít příští rok, oznámili na úterní tiskové konferenci zástupci Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Molekulární model glutaminu, „paliva” pro rakovinné buňky. Ilustrační snímek

Článek

Na výzkumu se podílí Ústav organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR a americká Univerzita Johnse Hopkinse v Baltimoru v USA.

Vyvíjená látka spočívá podle vědců v tom, že zamezuje rakovinné bujení. To spočívá v nekontrolovaném dělení buněk a jednou z cest, jak jej zastavit, je zablokovat rakovinným buňkám přístup k důležitým živinám.

Nově objevený postup zamezuje přísunu dusíku, jehož zdrojem je hlavně aminokyselina glutamin. Když se do těla dopraví látky, které jsou glutaminu podobné, jeho metabolismus se zablokuje.

Obejít omezení

Nevýhodou je ale to, že glutamin je zdrojem dusíku i pro zdravé buňky. A právě tuto nesnáz lze dle zjištění vědců překonat. „Naše nové látky (...) tato omezení obcházejí tím, že k jejich účinku je nejdříve nutná jejich aktivace. K té dochází především v rakovinných buňkách. Ve zdravé tkáni tyto látky zůstávají z větší části pouze v neaktivní, a tudíž netoxické podobě,” vysvětlil Pavel Majer z ÚOCHB.

Objevené látky fungují nejlépe v kombinaci s imunoterapií. Je to proto, že zhoubné buňky, které začnou metabolicky strádat, jsou mnohem citlivější na protilátky.

Mechanismus účinku vědci vyzkoušeli na různých nádorech u myší. Provedli také metabolické studie u vyšších savců, protože metabolismus hlodavců se od toho lidského velmi liší.

Klinické testy příští rok

Podle Barbary Slusherové z Univerzity Johnse Hopkinse se nyní vědecký tým zaměří na zvýšení doby přežití u pozorovaných subjektů a případně i na rozšíření metody i pro nádory, u kterých zatím léčba nezabírá.

Další vývoj a klinické testování nového léčiva povede aktuálně vzniklá spin-off firma (podnikatelský subjekt založený za účelem komercializace duševního vlastnictví vytvořeného ve výzkumné organizaci – pozn. red.) jménem Dracen Pharmaceuticals, která byla k tomuto účelu založena ve Spojených státech.

Svůj podíl v ní má i společnost I Prague, která vznikla loni při ÚOCHB jako inkubátor pro slibné vědecké projekty.

Klinické testy nových látek by měly začít v roce 2019 a potrvají zhruba pět až osm let. Podle ředitele I Prague Jaromíra Zahrádky může zisk pro českou stranu v případě úspěchu dosáhnout i stovek miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám